Wiele osób robiło, to po prostu wgranie niebrandowanego softa:) wystarczy kabel usb. A ryzyko oczywiście jest, możesz mieć przerwę w dostawie prądu czy odepniesz przypadkiem kabel. Wtedy jeszcze zostaje opcja wgrania softa w trybie dead phoenixem (jest o tym na forum), a jak i to nie pomoże to każdy serwis powinien sobie poradzić. Ale to jest najczarniejszczy scenariusz:)
franzmauler
Wysłany: 2010-03-10, 10:10
a jak wygląda kwestia doboru odpowiedniego kodu, jak go znaleźć??
Ja wpisuje ten sam czy jak to wygląda, bo nie "skumałem" do końca.
Na jakiej to zasadzie działa że wrzuci mi logo play na początku uruchamiania, bądź całkowicie bez??
w telefonie pod baterią masz podany kod. część tego kodu zawiera informację o oryginalnym operatorze tego telefonu. przy pomocy tej informacji standardowe oprogramowanie nokii wie jakie soft ma Ci wrzucić przy aktualizacji.
Aby pozbyć się logo operatora oryginalnego i wgrać bez logo (soft zdebrandowany) lub logo innego są 2 sposoby:
1) zmiana kodu na kod innego operatora i użycie standardowego oprogramowania nokii do aktualizacji (wiąże się z utratą gwarancji) (po aktualizacji softu można przywrócić oryginalny kod by się zgadzał z tym na obudowie)
2) użycie oprogramowania które wgra wskazany przez nas soft nie patrząc na kod (musisz być pewien że ściągnąłeś odpowiednią wersję softu, by czasem nie wgrać jakiegoś uszkodzonego )
jeśli nie masz gwarancji, to 1 sposób będzie bezpieczniejszy, aczkolwiek często wiąże się z tym że po aktualizacji będziesz miał najnowszy soft, którego jeszcze nie da się złamać i będzie więcej zabawy przy instalacji niektórych programów ;)
w metodzie 2 problem złamania softu po trosze znika, bo masz możliwość wgrania dowolnej wersji softu - niekoniecznie najnowszej - takiej która jest prosta do złamania ;)
franzmauler
Wysłany: 2010-03-10, 23:06
A co byś mi radził, nie mam już gwarancji, jak bym ci podał nr. pod baterią jesteś mi w stanie podać co powinienem zrobić?? jaki soft wrzucić??
akurat Twoj kod jest mi zupełnie zbędny ;)
niby mniejsze ryzyko uszkodzenia będzie gdy użyjesz metody 1.
w tym celu musisz zmienić Product Code ( np wg instrukcji:
znalazłem PC dla Play. Dla Playa dostępna jest wersja softu 300. którą można złamać. tak więc idąc za forum play: zmień PC na 0556434 i wykonaj aktualizację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.