Sieć GSM: Era
FW: 200.34.36 Pomógł: 4 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 384 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2008-08-30, 10:56 Dwa testy czasu pracy beterii na nowym sofcie 200.x.x!
Witam
Ponieważ pada tutaj dużo pytań na temat tego ile telefon trzyma po za updatowaniu oprogramowania z 100.x.x na 200.x.x postanowiłem rozwikłać te pytania, przygotowując dwa testy korzystając ze swojego telefonu. Najważniejsze jest to że przed zmianą softu telefon trzymał od 1,5 dnia do lekko ponad 2,5dnia:
- 1,5dnia dla częstrzego używania telefonu, sporo rozmów, kilkanaście minut na wifi, pewnie jakaś zainstalowana aplikacja itp...
- 2,5dnia to taki zaokrąglony wynik gdy telefon używałem żadko raptem kilka rozmów i to wszystko.
- najdłużej czyli lekko ponad 2,5dnia ale mniej niż 3dni wytrzymał gdy go pratycznie nie używałem jedna, dwie krótkie rozmowy i po za tym tylko leżał sobie na biurku :)
Test 1:
Telefon działał przed rozpoczęciem ładowania więc to było bardziej doładowanie do pełna niż ładowanie od zera ;) Telefon w czasie ładowania jak niżej opisuję był włączony i bardzo silnie wykorzystywany.
Cytat:
Piątek 22 sierpnia 2008 godzina 17:02 - początek ładowania na |włączonym| telefonie
Piątek 22 sierpnia 2008 godzina 18:43 - koniec ładowania (czas ładowania: 1godz. 41minut) z nie udaną próbą doładowania po ponownym podłączeniu ładowarki, w czasie ładowania telefon był włączony, podłączony do komputera. Przez cały czas ładowania korzystałem z Nokia PC Suite czyszcząc kartę pamięci, kopiując z niej dane oraz instalując przeróżne programy. A na końcu kartę z formatowałem. A nie jest to chyba najlepszy sposób na ładowanie :)
Niedziela 24 sierpnia 2008 godzina 00:46 - pierwszy sygnał o słabej baterii (następnie dyktafon pracował przez godzinę)
Poniedziałek 25 sierpnia 2008 godzina 11:02 - telefon się rozładował
Dużym plusem po zmianie softu jest to że wskaźnik baterii wreście dobrze pokazuje jak spada poziom naładowania baterii, kilka osób pisało że ma ten sam problem co ja. Mowa tu o tym że przez dwa dni była cały czas tak jakby pełna bateria czyli było 6 kresek ładowania i nagle dzień przed rozładowaniem pokazują się 2 kreski, potem jedna i telefon siada. Teraz po dniu mam 5 kresek, po dwóch cztery kreski i co jakiś czas, w równych odstępach czasu spada jedna kreska. Czyli działa jak trzeba! :)
Co robiłem na telefonie przez te prawie trzy dni:
- 2 x dyktafon nagrywał po godzinie (dokładnie 2godziny i 30minut)
- kilka programów zainstalowanych i usuniętych
- rozmów troszkę ponad jedna godzinę
- kilka smsów
- wifi około 30minut (w tym 15minut pracy próbując się połączyć z siecią) dodam że to już na ustawieniu - Oszczędność baterii - wyłączona
- trochę bluetooth'a używałem, ale przez cała dobę był włączony (w sumie 22godziny)
- ustawienie telefonu po reinstalacji softu około 30minut
- zabawa telefonem z nudów jak ustawianie menu 30minut
Tak więc telefon ostro w tym czasie używałem, prawie nie "leżał" przez ten czas, co chwile coś przy nim robiłem, korzystałem z niego czy się nim bawiłem. Jak to zabawa po zmianie softu na nowszy :)
Czas jaki wytrzymał to 2dni 17godzin 19minut (5:17h + 24h + 24h + 11:02h)
Czyli teraz po zmianie softu osiągnąłem podobny czas pracy telefonu, do jego prawie maksymalnej pracy przy starym oprogramowaniu (sofcie) czyli w tedy kiedy telefon pratycznie nie był używany tylko leżał większość czasu leżał na biurku. Jak już widać po tym teście soft już daje radę i w wiekszym stopniu oszczędza baterię, czyli w mniejszym stopniu z niej korzysta. Wielki SUKCES!!
Ale nie chce spocząć na laurach i postaram się wykonać drugi test, odwrotny do tego, czyli telefon będzie użytkowany normalnie trochę rozmów i smsów, jakaś aplikacja zainstalowana, chwila na wifi (internecie), może posłucham radia i za pewne ponagrywam dyktafonem tak jak wcześniej :)
Test 2:
I o to przyszła chwila na test drugi, ponieważ miałem wolne w pracy i siedziałem w domu, wykonałem go od razu po tym jak skończył się test pierwszy, czyli gdy rozładowałem baterię do końca.
Ładowanie od zera po tym jak się telefon rozładował. Kilka krotnie po rozładowaniu przed podłączeniem ponownym pod ładowanie uruchamiałem go kilkakrotnie a on się wyłanczał. Zrobiłem to kilka razy żeby bateria jak najbardziej się opróżniła (rozładowała) - dokładnie zrobiłem to 6 razy, więcej mi się nie chciało :) Telefon tą razą ładuję gdy jest |wyłączony|.
Cytat:
Poniedziałek 25 sierpnia 2008 godzina 11:09 - początek ładowania na |wyłączonym| telefonie, po podłączeniu kabla przez 10sekund nic się nie pojawiało, więc był nawet nawet rozładowany, po tych 10 sekundach widocznie się na tyle doładował że pojawiło się oczekiwane logo "Nokia" i poruszjący się wskaźnik poziomu (stanu) ładowania baterii.
Poniedziałek 25 sierpnia 2008 godzina 12:56 - koniec ładowania (czas ładowania: 1godz. 47minut) z udaną próbą doładowania po ponownym podłączeniu ładowarki, w czasie ładowania telefon był wyłączony. Czas ponownego doładowania trwał od 12:58 do 13:00 - czyli całe dwie minut ;) Wracając do czasu ładowania był on dłuższy o 6 minut od ładowania z testu 1 gdy telefon był przezemnie używany i ładowany był przy |włączonym| telefonie. Dla mnie jest to dziwne, ale daje mi to do myślenia jak bardzo ważne jest by telefon w czasie ładowania był wyłączony.
Środa 27 sierpnia 2008 godzina 13:14 - odziwo telefon ma jeszcze cztery kreski, nawet że nie oszczędzam telefonu tylko normalnie go użytkuje, dziś zainstalowałem wersje 7 PC Suite i troszkę się telefonem pobawiłem. Kilka rozmów wykonanych i smsów odebranych. Jakby nie patrzeć telefon już trzyma - 2 dni i 18minut. Ciekawe ile jeszcze wytrzyma ;)
Czwartek 28 sierpnia 2008 godzina 18:50 - to już 3 dzień i 6 godzin i są cztery kreski! Nie wierzyłem że doczekam dnia kiedy moja E51 wytrzyma więcej niż 3dni :D
Piątek 29 sierpnia 2008 godzina 15:55 - Pierwszy dźwięk słabej baterii ;/ Ale się nie załamuje to już 4 dni i trzy godziny!!!
Sobota 30 sierpnia 2008 godzina 6:00 [między 3:00 a 10:00 rozładował się) - Wreście koniec chociaż z jednej strony chciałem żeby telefon jak najdłużej trzymał, to z drugiej chciałem żeby test zakończyć i normalnie korzystać z telefonu (PC itp...).
Co robiłem na telefonie przez te prawie pięć dni:
- około 14rozmów wykonanych, w tym dwie dłuższe niż minuta, reszta rozmów do minuty
- pół godziny pracy dyktafonu
- pół godziny odtwarzacza
- 10minut internet gprs
- 10minut internet wifi
- odebranych z 8 sms-ów
- 45minut budzenia budzikiem :P
A tak w większości leżał. Nie leżał cały czas nie używany, czasem wszedłem w ustawienia, sprawdziłem godzinę czy ustawiłem budzik. Był mało używany ale jak widać nie jakoś znacznie "w ogóle". Więc telefon na poprzednim sofcie 100.x.x wytrzymałby około 2 DNI i KILKU GODZIN, maksymalnie do 2,5 DNI.
Ale proszę państwa...
Czas jaki wytrzymał to 4 DNI i 17 GODZIN !!! Nie sądziłem że kiedyś ten telefon tyle wytrzyma. Wychodzi także na to że jakby leżał na biurku przez cały ten czas, a ja bym z niego nie korzystał to wytrzymałby spokojnie pełne 5 DNI i pewnie troszkę więcej.
Ja jestem bardzo zadowolony w tedy telefon ładowałem co drugi dzień teraz wygląda że czasem nawet co czwarty dzień będę mógł ładować.
Jestem zdumiony naprawdę. Jest to dobry telefon, ma symbiana, jeden z lepszych processorów, nie mało pamięci ram i do tego teraz trzyma tyle czasu ile powinien, tyle ile trzymają telefony bez symbiana, często nazywane telefonami które długo trzymają.
Cytat:
Mam nadzieje że test się Wam podobał i pomoże w ocenie telefonu i czasu jaki trzyma Wam bateria w E51. Jak widać nowy soft wydłużył czas pracy telefonu o dwa dni, trzyma dwa razy dłużej do PIĘCIU DNI!
Pozdrawiam Czakol
_________________ nokia 5110 -> sony cmd-J6 -> siemens S55 -> nokia 6230i -> nokia E51 -> next nokia mayby E71
Sieć GSM: Plus
FW: 220.34.37 Pomógł: 45 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 1112 Skąd: K-ce
Wysłany: 2008-08-31, 22:32
Cytat:
LOL :D
good work
chyba sobie zmienie product code i zupgreaduje bo i tak nie mam gwarancji od nokii tylko gwarancje sprzedającego.
Napisz jeszcze czy masz baterie Litowo polimerową czy litowo jonową (nie sugeruj sie obrazkiem na bareii tyko tekstem w pierwszej linijce tekstu pisanego najmniejszą czcionką)
_________________ 3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D Odpowiedzi na Wasze pytania
LiTE
Sieć GSM: Orange Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 32
Wysłany: 2008-08-31, 23:25
38 godzin, użytkowanie widoczne na wykresie. Duże skoki to używanie gier, lekkie to rozmowy i wiadomości, soft 200.xx, bateria 1050 Li-on
hawk
Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-09-01, 10:58
Dyklu napisał/a:
chyba sobie zmienie product code i zupgreaduje bo i tak nie mam gwarancji od nokii tylko gwarancje sprzedającego.
Zawsze jakąś gwarancję masz. Zreszta mam podobną sytuację i gdyby nie ten nieszczęsny PC to już dwno bym zupgradeował soft.
Głównie ze względu na czas pracy. U mnie max 4 dni przy średnio intensywnym użytkowaniu. Jak zaczynam się bawić - 2 dni max.
Btw, u ciebie ładowanie też zajmuje 3h? W sumie trochę się dziwię jak czakol pisze że u niego to 1,5h.
FW: 200.34.36 Pomógł: 4 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 384 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2008-09-01, 11:11
Hooch napisał/a:
Fajny test.
Troche się narobiłeś.
Dzięki! Trochę pracy kosztowało, pomysłów też żeby test był rzetelny żeby pamiętać jak go używałem. No i te daty co do minuty żeby wyszedł porządny test :)
Jak wrzuciłem tutaj Wam test, pomyślałem żeby zrobić dla porównania kolejny, jednak już mija drugi dzień mam 6 kresek, więc czas na pewno nie będzie krótszy ewentualnie jak nie będę męczył telefonu to wytrzyma te 5 dni :)
Dyklu napisał/a:
Cytat:
LOL :D
good work
Napisz jeszcze czy masz baterie Litowo polimerową czy litowo jonową (nie sugeruj sie obrazkiem na bareii tyko tekstem w pierwszej linijce tekstu pisanego najmniejszą czcionką)
Rechargeable LI-POLYMER BATTERY
_________________ nokia 5110 -> sony cmd-J6 -> siemens S55 -> nokia 6230i -> nokia E51 -> next nokia mayby E71
mne51
Wysłany: 2008-09-01, 16:53
Witam
Gratuluję i dziękuję za wykonanie takiego testu. Miło się czyta takie testy i trzeba szanować takich użytkowników - oby takich było jak najwięcej :) mam pytanko po aktualizacji fm na 200. tracę automatycznie gwarancję, prawda?(aktualnie jestem na fm 100.)
Ale na razie się nie napalam, z tego co czytałem nie ma nowego fm dla PLUS GSM?
FW: 220.34.37 Pomógł: 45 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 1112 Skąd: K-ce
Wysłany: 2008-09-01, 19:38
Tak, nie ma jeszcze nowego fm dla PLUSA
Dzięki testowi przełamałem sie i zupgreadowałem na 200.x.x :D
Jak narazie żadnych nowości co już pisali inni - zobaczymy jak u mnie bedzie trzymała bateria
_________________ 3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D Odpowiedzi na Wasze pytania
FW: 200... Pomógł: 20 razy Wiek: 15 Dołączył: 25 Sie 2008 Posty: 265 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2008-09-01, 19:47
hawk napisał/a:
Btw, u ciebie ładowanie też zajmuje 3h? W sumie trochę się dziwię jak czakol pisze że u niego to 1,5h.
Sorka u mnie tez sie laduje 1,5h:p tak dokladnie nie wiem ile ale wiem ze myslalem ze godzinke ale troche po godzinie sie skonczylo ladowac wiec sadze ze 1h-1,5h:) A bateria (soft z plusa 100...) trzyma przy dosc duzym uzytkowaniu z 2 dni przy srednim 3-4. W sumie nie moge powiedziec dobrze bo fona mam miesiac i roznie go uzywam...:D hehe;)
_________________ Motorola c350->sony ericsson k700i->nokia e51 :)
hawk
Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-09-01, 21:01
Z ciekawości, jakie natężenie na wyjściu dają wasze ładowarki, 350 mA?
LiTE
Sieć GSM: Orange Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 32
Wysłany: 2008-09-01, 23:04
hawk napisał/a:
Z ciekawości, jakie natężenie na wyjściu dają wasze ładowarki, 350 mA?
Używam 350 (od 6300), ale oryginalnie dostałem 800tke
Ostatnio zmieniony przez LiTE 2008-09-01, 23:16, w całości zmieniany 1 raz
FW: 220.34.37 Pomógł: 56 razy Wiek: 23 Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1000 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-09-03, 18:07
Przypominam aby posty trzymaly sie tematu!
_________________ Twój post został usunięty, temat przeniesony do kosza koniecznie przeczytaj ten temat
Przed dodaniem tematu użyj opcji szukaj!.
Przeczytaj regulamin.
Philips Savy->Siemens C35->N3310->N3330->N7650->N7250i->N6230 i N6310i->N6280 i N9210i->N93->E51
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.