Forum użytkowników telefonu nokia E51.Na naszym forum pomożemy Ci rozwiązać problem z telefonem nokia. Przed zakupem telefonu nokia E51 wejdz i zapoznaj sie z opiniami uzytkowników.
Znajdziesz tu także tapety, wygaszacze, Gry i inne.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
hscsd, edge i gprs
Autor Wiadomość
michalsol 

Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-10-13, 20:14   hscsd, edge i gprs

Witam,

mam kilka pytań.
1. Gdy włączam przeglądarkę i wyświetla mi się kilka punktów dostępowych są tam: Internet, WAP, MMS, PPT, Video. Gdy wybieram np. Internet wtedy włącza się i mogę włączać strony. Jednak nie wiem czy jest to połączenie GPRS, EDGE czy HSCSD. Jak to sprawdzić? Lub ewentualnie jak połączyć się za pomocą GPRS, EDGE i HSCSD?
2. Jakie są stawki za połączenia w w GPRS, EDGE, HSCSD w Plusie?
3. Co to jest PPT i Video?
Dzięki za odpowiedzi...

radiosimon 

FW: 200.34.36
Wysłany: 2008-10-13, 20:19   

Też mam plusa, INTERNET(jako opcja) to w zasadzie sposób dostępu do sieci wynikający z konfiguracji a nie technologia przesyłu danych, tak z grubsza. Możesz tam sobie ustawić NOŚNIK DANYCH:PAKIETY/WLAN

PTT - punkt dostępu do usługi PUSH TO TALK/NIM,
analogicznie reszta

gprs to jest chyba wszędzie, edge prawie wszędzie (tam gdzie wymieniają nadajnik na inny a robi się to dość często jest już edge).
3g - zasięg tylko w miastach

W 99% korzystam z WLAN za darmo bo po to tam jest. Jeśli już muszę to korzystam z WAP bo jest wliczony w minuty/dane, za INTERNET płacisz niezależnie od tego ile masz darmówki w abonamencie.

wiewiurs 

Wysłany: 2008-10-13, 21:11   

w simplusie możesz wykupić pakiety internetowe, w abonamencie nie wiem a stawki takie
http://www.plus.pl/oferta_indywidualna/nasze_uslugi/nowosci/dostep_do_wap_pobieranie_aplikacji/

michalsol 

Wysłany: 2008-10-14, 14:29   

Ale mi chodzi o to, że gdy wybieram "internet" nie mam do wyboru czy ma to być połączenie GPRS czy HSCSD. Zaraz po kliknięciu "internet" ustanawiane jest połączenie, a ja nie wiem czy jest to połączenie HSCSD czy GPRS.
Jest opcja wyboru tak jak pisałeś, radiosimon, ale tam jest tylko do wyboru "pakiety danych" i "wlan", a nie ma tam opcji GPRS, ani HSCSD. Na stronie Plusa znalazłem, że w moim mieście jest 3G

lukasm 

Wysłany: 2008-10-14, 17:28   

HSCSD nie zawracaj sobie w ogóle głowy - to coś takiego jak dial-up, nie znam nikogo, kto by z tego korzystał (płacisz za czas połączenia). Konfiguracja "internet" oznacza domyślnie transmisję GPRS (lub edge lub 3g w zalezności od dostępności).

Dyklu 

FW: 220.34.37
Wysłany: 2008-10-14, 18:12   

Jak masz włączone w opcjach tryb GSM to jak dasz "internet" to bedzie korzystał z GPRS a jak dasz na UMTS to wtedy bedzie korzystał z HSDPA - bedzie ikonka 3.5G podczas kożystania z internetu.
Nie wydaje mi sie żeby był jakiś profil do korzystania z HSCSD - chyba musiałbyś sam ustawić taki profil jak umiesz. Wydaje mi sie że wystarczy zrobić zwykły profil do transmisji CSD - którą bedzie wykorzystywał w trybie GSM natomiast po przełączeniu na UMTS bedzie pracował jako HSDPA

3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D
Odpowiedzi na Wasze pytania

eglebegle 

Wysłany: 2008-10-15, 00:49   

michalsol napisał/a:
Ale mi chodzi o to, że gdy wybieram "internet" nie mam do wyboru czy ma to być połączenie GPRS czy HSCSD. Zaraz po kliknięciu "internet" ustanawiane jest połączenie, a ja nie wiem czy jest to połączenie HSCSD czy GPRS.

1. Zdradź mi po co Ci te dążenie do możliwości łączenia przez hscsd? 8-) Zawrotna prędkość 56,7 kb/s i opłata jak za zboże (31 gr za minutę połączenia. Bo w HSCSD płacisz za czas trwania połączenia a nie za ilość przesłanych danych).. Po co szukać opcji wyboru tego połączenia? Łączenie przez plusowy apn INTERNET łączy Cię przez gprs (widać to w cenniku Plusa). Łączenie przez HSCSD to dostęp za pomocą nr telefonu: 601 100 123 albo
601 100 321. Jak dla mnie to jest kompletny relikt przeszłości. Coś co miałoby rację bytu tylko tam gdzie nie byłoby możliwości łączenia przez gprs.
2. Jeśli w Twoim mieście jest zasięg 3G a w telefonie masz ustawiona pracę w trybie podwójnym (narzędzia - ustawienia - telefon - sieć - tryb sieci: tryb podwójny) to łącząc się z netem przez apn INTERNET, telefon sam Ci wybierze (zależnie od tego czy będziesz w zasięgu umts czy zwykłego gsm) najszybsze dostępne połączenie. Niczego nie musisz wybierać ręcznie. Na wyświetlaczu pod wskaźnikiem mocy sygnału - w zależności od komórki (gsm czy umts) w której zasięgu będziesz - będziesz widział albo samą antenkę, albo E (edge), 3G albo 3.5G

I jeszcze jedno: to że na mapie zasięgu Plusa Twoje miasto jest oznaczone jako 3G to jeszcze nic pewnego. Możesz się zdziwić tym że w domu będziesz miał maksymalnie edge :-D Siedzę teraz w śródmieściu Gdańska i mam tu w 90% "czasu antenowego" zasięg edge a 3G włącza się od wielkiego święta :-D Ale do pisania postów edge wystarczy :-D

michalsol 

Wysłany: 2008-10-15, 15:40   

Dzięki bardzo za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
michalsol

Odpowiedz do tematu