Obywatel
Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-11-03, 22:39 Jak ukryć kontakty w książce telefonicznej?
Witam. Pytanie takie jak w temacie. Wiem, że będzie konieczność zainstalowania dodatkowego oprogramowania, ale skąd, jak? Jestem totalnie zielony jeśli chodzi o tematykę GSM. Czy da radę krok po kroku wyjaśnić jak to zrobić? Albo może do kogo pójść, żeby taką opcję zainstalował? Byłbym ogromnie wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. Oprócz stworzenia możliwości ukrywania kontaktów chciałbym też:
- pozbyć się animacji i logo operatora przy starcie telefonu
- wydłużyć czas drzemki do 10 minut
- zainstalować oprogramowanie umożliwiające blokowanie połączeń z numerów zastrzeżonych
Czy te rzeczy zrobi mi GSMowiec o przeciętnych umiejętnościach, czy też trzeba do nich megamózga? Może moglibyście kogoś polecić z woj. pomorskiego - najlepiej ze Słupska? A może ewentualnie sam bym dał radę? Bardzo proszę o pomoc.
Sieć GSM: Play Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 22
Wysłany: 2008-11-04, 04:57
1) Złam system na początek, potem będzie się trzeba chyba bawić w podmianę plików systemowych.
2) Nie testowałem, ale może Nice Alarm, Handy alarm.
3) np. Handy Blacklist
Opisy do wszystkiego i programy znajdziesz tutaj, ew. na ipmarcie czy symbianosie. W zasadzie tylko pierwsza rzecz może przysporzyć problemów i być nico ryzykowna, ale do wszystkiego znajdziesz opisy, więc powinieneś sobie poradzić.
Sieć GSM: Sami Swoi Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 103
Wysłany: 2008-11-04, 07:09
@Rogi
a propos punktu 1, czy mozesz wskazac miejsce gdzie jest to opisane?
z tego co ja wiem, to TE pliki systemowe siedza w niezapisywalnej czesci pamieci i ich podmienic sie nie da :(
no ale moze sie myle
pozdrawiam,
remick
Obywatel
Wysłany: 2008-11-04, 07:29
Rogi, wielkie dzięki za odpowiedź. A powiedz czy zwykły serwisant poradziłby sobie z tym wszystkim? Ewentualnie mogłbym odpuścić problematyczną animację przy starcie, ale najbardziej zależy mi na ukrywaniu kontaktów - czy to przez możliwość ukrywania grup, albo np. ukrycie kontaktów SIM, albo dodanie opcji oznaczania pojedynczych kontaktów jako ukryte. Da radę ktoś ze zwykłego punktu naprawy GSM?
grzesiek_bu
FW: 220.34.37 Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Paź 2008 Posty: 42
Wysłany: 2008-11-04, 07:48
Do ukrywania kontaktów w tel zobacz aplikację Hidden Contacts S60v3 v.1.01, do zmiany loga aplikacja OpLogoChanger v002a dla s60v3 - znajdziesz je na iPmart Poland forum.
Sieć GSM: Orange
FW: 220.34.37 Pomógł: 15 razy Wiek: 29 Dołączył: 22 Paź 2008 Posty: 298 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-04, 09:36
Obywatel napisał/a:
Rogi, wielkie dzięki za odpowiedź. A powiedz czy zwykły serwisant poradziłby sobie z tym wszystkim? Ewentualnie mogłbym odpuścić problematyczną animację przy starcie, ale najbardziej zależy mi na ukrywaniu kontaktów - czy to przez możliwość ukrywania grup, albo np. ukrycie kontaktów SIM, albo dodanie opcji oznaczania pojedynczych kontaktów jako ukryte. Da radę ktoś ze zwykłego punktu naprawy GSM?
Zeby zainstalowac kilka aplikacji, to musisz isc do serwisu? Oni sa generalnie od naprawy, simlocka...itp. Moga cie wysmiac
FW: 220.34.37 Pomógł: 8 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Wrz 2008 Posty: 58
Wysłany: 2008-11-04, 10:49
Ad1. Animacja
bubek3 napisał/a:
Dzięki tej modyfikacji zmienimy aminację startową telefonu.
1. Wyłączamy zabezpieczenia telefonu.
2. Kopiujemy startup.mbm, startup.mif i plik startup.r27 do katalogu C:\resource\apps
3. Edytujemy startup.r27 po czym przechodzimy do lini 000050
4. Zmieniamy wartość hex 5A na 43 (dysku Z na C)
5. Zapisujemy plik.
Od teraz system będzie wyszukiwał animacji w C:\resource\apps. Wystarczy podmienić plik Startup.mbm własną animajcą.
Kompatybilność: N82, N95, N95 8GB, E51, E60, E90, E65, jeszcze jakieś ??
Na 6120, 6290, 5700, N73, N80, N81 na pewno nie działa.
Ewentualnie zmiana dziwieku startowego tez wchodzi w gre
bubek3 napisał/a:
Dzięki tej zmianie przy starcie telefonu usłyszymy inny dźwięk powitalny...
1. Ściągamy archiwum i kopiujemy plik 101F8763.txt do С:\private\10202be9\. Domyślnie ścieżka ustawiona jest na E:\Sounds\Simple\Startup.mp3. Kiedy chcemy by dźwięk był odpalany z innej lokalizacji, odpowiednio modyfikujemy plik. Dokładnie linijkę
0x3 string "E:\\Sounds\\Simple\\Startup.mp3" 0 cap_rd=alwayspass cap_wr=alwaysfail.
2. Oczywiście Kopiujemy wybrany dźwięk do w/w lokalizacji. W przypadku nieskopiowania pliku i lub nie nadania mu nazwy Startup.mp3 usłyszymy głuche piknięcie.
Sieć GSM: Sami Swoi Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 103
Wysłany: 2008-11-04, 13:41
@msk
DZIEKI !!!
nawet nie zdawalem sobie sprawy jak to jest proste :)
pozdrawiam,
remick
Obywatel
Wysłany: 2008-11-04, 21:28
Dzięki wszystkim za wszelkie wskazówki.
grzesiek_bu napisał/a:
Do ukrywania kontaktów w tel zobacz aplikację Hidden Contacts S60v3 v.1.01, do zmiany loga aplikacja OpLogoChanger v002a dla s60v3 - znajdziesz je na iPmart Poland forum.
A czy takie aplikacje z internetu są w pełni bezpieczne dla telefonu? No i jak wygląda ich instalacja? Normalnie przez PC Suite?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.