Nosiłem się z zamiarem zakupu GPSa Nokii LD-4W, ale aktualnie polecam odbiornik Freedom Keychain 2000.
Zalety:
- bdb stosunek cena/jakosc i cena/parametry
- chyba jeden z najmniejszych i najlżejszych
Wady:
- nie wykryłem
Pzdr
kubik
Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-08-14, 08:54
Osobiście używam odbiornika Qstarz BTQ880(dość stary model) i jestem bardzo zadowolony.Przede wszystkim szybko łapie satelity wystarczające do nawigacji.
Pozdr.
Pentagram p 3105
obecnie najlepszy wybór. Przewertowałem wszystkie fora internetowe i wybór padł własnie na ten model. Pentagram p 3105 to dokladnie to samo co Qstarz BT-Q818. Pentagram samw sobie nie robi modułów GPS tylko zleca ich wykonanie innym firmom. I wlasnie tak jets w tym przypadku, że p 3105 to BT-Q818 z logiem Pentagram'a. Obecnie jeden z najlepszych chipsetów na świecie - MTK , w testach pokonuje najpopularniejszy do tej pory SirfStar III. Pentagram rózni sie od Qstarza tylko tym ze ma 24 miesiace gwarancji door 2 door (Qstarz tylko 12 miesiecy). Polecam z czystym sumieniem.
No albo jego tanszy odpowiednik pentagram p 3101. To znowu to samo co Qstarz BT-Q810. Kropla w krople p3101 rozni sie od p 3105 tym, że ma słabszą baterię i starszy soft Teoretycznie łaczy sie z mniejsza iloscia satelit. P 3105 ma 51 kanałow a p 3101 32 kanały. Z tym , że w praktyce wygląda to zawsze tak że ilośc satelit z jakimi komunikuje sie moduł nie przekracza 10ciu :D
Pentagram p 3105 = Qstarz BT-Q818
Pentagram p 3101 = Qstarz BT-Q810
Jest jeszcze Qstarz BT-Q816 => to prawie to samo co BT-Q818 z tym że 816ka ma mniejsza baterie i nie ma ładowarki.
rozpiętośc cenowa tych modułów waha się pomiedzy 130-190 zł.
Ja zakupiłem Pentagrama p 3105 na allegro u jednego sprzedawcy za 166 zl (wysyłka gratis). Tak jak pisalem - Polecam
Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-08-15, 12:11
Pentagram PathFinder 3104 wygląda dokładnie tak samo, jak Navibe GB735, akcesoria tez wyglądają na identyczne, pewnie to ten sam produkt OEM sprzedawany pod kilkoma markami, ciekawie iloma?
_________________ Bosch Com608->Nokia 3110->Siemens C60->SE k300i->(Motorola e365)->Nokia e51
od II 1999 do IV 2008 Plus GSM
od V 2008 do ? Play
A to w sumie bardzo dobrze w sumie roznicy miedzy tymi dwoma urzadzeniami nie ma. Pewnie nieuwaznie przegladalem aukcje albo cos teraz sie pozmienialo (albo od sprzedawcy zalezy dlugosc gwarancji) Sam nie wiem. W kazdym badz razie gdybym nie kupil Pentagrama p 3105 to kupilbym Qstarza BT-Q818.
A co do modeli to zapomnialem jeszcze w poprzednim poscie wymienic urzadzenia obu firm Pentagram / Qstarz z Data Loggerem , czyli zapisem przebytej trasy.
Qstarz BT-Q1000P (240-250 zl) oraz Pentagram Logger 3106 (cena okolo 180-190 zl) oba na chipie MTK. Oba podobne, z wyglady prawie ze identyczne, parametrowo tak samo, z tym, ze Qstarz ma mocniejsza baterie w stosunku do pentagramowskiego Loggera 3106. I na koniec najdrozszy w zestawieniu Qstarz BT-Q1200P (ok 350 zl).
Co do chipsetów, z reguły na forach pisze się , ze MTK jest lepszy niż SirfStar III. Znalazłem jednak stwierdzenie, że bodajże któryś z Modeli Holux'a na chipie MTK był niewypałem.
No niestety chłopaki! Wasze Qstarz, Navibe i inne Penta`ki przegrywają w przedbiegach z moim zminiaturyzowanym szpiegowskim odbiornikem GjePeeS. Porównanie wielkości ma sie tak jak walkman do ipoda nano, hehe. A w środku tez najnowszy chipsecik MTK o świetnych parametrach.
Zapytanko na koniec, gdzie nosicie te swoje cegiełki - plecaczek, gustwona toreba?
Ja swojego przy kluczach w kieszeni.
zastanawia mnie to czy to wogóle praktyczne jest? Bo ja np w samochodzie daję moduł na deske rozdzielczą, tam gdzie teoretycznie najmocniejszy sygnał jest (a przy kluczykach w stacyjce, to bym pewnie słabszy sygnał z satelitek miał - czysto teoretycznie minimalnie pewnie, sam nie wiem ) no a na pieszych wyprawach moduł ląduje najczesciej w kieszeni.
"themca" , jak Ci się to sprawuje?
wg specyfikacji z allegro - Czas pracy na akumulatorze: do 9 godzin (duzo krócej niż nasze penta'ki ).
A co do wielkości i miniaturyzacji to ja na swój moduł p 3105 o wymiarach 4x7x1,5 (cm) nie narzekam prawie jak brelok coś mniejszego pewnie bym zgubił
stillo
Sieć GSM: Era Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Cze 2008 Posty: 20 Skąd: Rybnik
Wysłany: 2008-08-26, 13:19
witam,
Prosilbym o porade w wyborze modulu GPS,do wydania mam 200zl.
Narazie upatrzylem pare modeli:
pierwszy i ostatni masz z Dataloggerem czyli rejestracja trasy. Nie wiem czy warto doplacac do mainnav'a. Nie wypowiem sie bo moze to dobry sprzet.
na dzien dziesiejszy z tego co podales bralbym albo pentagrama p 3106 z DataLoggerem (zapisem trasy)
albo Qstarz'a bt-G818 (ten Qstarz to to samo co pentagram p 3105 - kopia w kopie, identyczny)
Co do navibee to ma "teoretycznie" slabszy/starszy chipset. Nie wiem jak przeklada sie to na praktyke. Powiem tylko tyle, bawilem sie (nie testowałem w trasie) wczoraj tym navibee (kuzyn go kupil) i ewidentnie widac ze łapie słabszy sygnał z satelit niz mój moduły na chipie MTK (pentagram 3105) Jakie to ma przełozenie na praktyke (jazde w trasie) nie wiem.
a co do modułu nokii...myśle, że to ewidentne przepłacanie za towar ;]
Pozcytaj moze ten temat od poczatku. Ogolnie, na roznych tematyzcnych forach internetowych na temat gps (itd) moduły na chipie MTK robią furore. Czyli z tych co podałeś to albo Pentak albo Qstarz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.