Forum użytkowników telefonu nokia E51.Na naszym forum pomożemy Ci rozwiązać problem z telefonem nokia. Przed zakupem telefonu nokia E51 wejdz i zapoznaj sie z opiniami uzytkowników.
Znajdziesz tu także tapety, wygaszacze, Gry i inne.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
klawisze się "zapadają"
Autor Wiadomość
manfred 

Wysłany: 2010-03-03, 22:11   klawisze się "zapadają"

Witam! Mam problem. Zakupiłem używaną e51 pół roku temu. Ostatnio klawisz 0 przestał wydawać kliknięcia i stał się taki "miękki". Obecnie teraz gdy tylko się go dotknie to już reaguje. Przecierpiałem ten 1 klawisz aż do dziś, kiedy to z prawym pod ekranem zaczeło się dziać to samo. Również delikatnie się zapadł i zrobił miękki, bez klikania. Nie wiem jak jest zbudowany telefon pod klawiaturą. Czy jak go rozkręce (jeszcze niecały rok gwarancji) to czy to coś da. Prosze o pomoc. Pozdrawiam

e-Milion 

FW: 400.34.011
Wysłany: 2010-03-03, 23:45   

skoro masz gwarancję to ja bym najpierw oddał na gwarancję - w końcu telefon nie działa w pełni jak powinien...

aikon 

FW: 300
Wysłany: 2010-03-04, 02:41   

Pod klawiaturą znajduje się płytka z tworzywa sztucznego, połączona elastyczną taśmą z płyta główną. To jest element wymienny i jest on odpowiedzialny bezpośrednio za działanie klawiaturki.
Na powierzchni tej płytki znajdują się diody podświetlające klawiaturę oraz wypustki pod każdym klawiszem (jakby pęcherzyki) pod którymi ukryte są styki. Najwidoczniej zużyły się styki klawiszy które wskazałeś. Nie ma rady na to aby jakoś zregenerować tę płytkę. Jeśli masz gwarancję, to śmiało oddaj telefon do serwisu. Jeśli będziesz chciał to naprawić sam, to na Allegro znajdziesz wiele aukcji tego białego elementu. Niestety z reguły to nędzne podróbki. Ja właśnie na taką podróbkę trafiłem. W efekcie mam klawiaturę w której od momentu wymiany płytki dwa klawisze działają jak to sam opisujesz, tyle że oryginalna płytka była zużyta do takiego momentu w którym kilka klawiszy nie działało juz w ogóle, więc z dwoja złego lepsze w moim wypadku jest "miękkie" działanie dwóch klawiszy.

Pozdrawiam!
Acha, dodam jeszcze że wymiana tej płytki przy pomocy manuala jest zupełnie prostą, choć troszkę precyzyjną sprawą. Pozdro!

manfred 

Wysłany: 2010-03-04, 19:52   

Postanowiłem oddać do serwisu, niech to zrobią porządnie. Naczytałem się tylko mnóstwo opinii o zniszczonych telefonach, które przyjeżdżają do klienta w gorszym stanie niż pojechały. Sam już nie wiem czy moją im oddawać. Telefon byłbym zmuszony zostawić w salonie orange aby oni wysłali. Co Wy na to?

Szixi 
Riders on the storm

FW: 300.34.56
Wysłany: 2010-03-05, 17:58   

Zostaw w salonie Nokii?
Ja oddawałem moją Nokię i wszystko było w jak najlepszym porządku. :)
Pozdrawiam, Szixi.

Garczarek 

Wysłany: 2010-03-17, 19:17   

Miałem tak samo poszedłem wczoraj do Nokia Care czy jakoś tak dziś dostałem sms że telefon gotowy do odebrania ;) dodatkowo wyczyścili mi z kurzu cały telefon a na ten jeden dzień dostałem telefon zastępczy ;) aa i wgrali najnowsze oprogramowanie także jeśli masz gwarancje i masz możliwość isć do Nokia Care to leć ;) polecam :) ( mi się 6 zrobiła "miękka")

Odpowiedz do tematu