gamemonster
Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-10-30, 22:51 Kontrola nad Internetem
Witam,
1. Chciałbym aby e51 łączył się z internetem tylko i wyłącznie przez WiFi, wpadłem na pomysł aby punkty dostępu: INTERNET_GPRS, VIDEO_PLUS oraz WAP_GPRS "oszukać" zmieniająć im w ustawieniach nośnik danych na WLAN. I tu pytanie do Was czy taki zabieg gwarantuje mi w 100% ze telefon ani żadna z zainstalowanych aplikacji, nie połączy się z internetem w inny sposób niż tylko przez WiFi?
2. A może istnieje jakiś inny sposób aby kontrolowac w 100% łączenie się z netem?
3. Mam zainstalowane m.in. Profimail i tam w ustawieniach jest do wyboru łączenie <automatyczne> czy jak je wybiore przy ustawieniach jakie wypisałem powyżej mogę spać spokojnie i nie połacze sie przez płatne gprs?
4. Przy okazji chciałbym sie spytać do czego służy Easy WLAN w Profimail (czasami w rejestrze połączeń wychodzących się pojawia) czy to jest też bezpłatne połączenie bo w telefonie w punktach dostępu nie występuje taki punkt.
FW: 220.34.37 Pomógł: 45 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 1114 Skąd: K-ce
Wysłany: 2008-10-31, 01:03
1) Jeśli chcesz się łączyć TYLKO I WYŁĄCZNIE przez wifi to poprostu usuń te punktu dostępu: INTERNET_GPRS, VIDEO_PLUS itp
_________________ 3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D Odpowiedzi na Wasze pytania
em75
Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-11-01, 10:08
"Oszukując" lub usuwając punkty dostępu gprs tracisz możliwość wysyłania mmsów - przez wifi tego nie zrobisz. I tracisz możliwość korzystania z internetu poprzez gprs. Nie łatwiej zmienić ustawienia na "zawsze pytaj"? Wybierasz ręcznie jaki ma być punkt dostępu.
Jesteś w zasięgu wlan, wszystko ok, ale załómy że wylądowałeś na jakimś odludziu gdzie nie ma wlan i nawet pkp.com.pl nie możesz odwiedzić, bo skasowałeś konfigurację gprs.
gamemonster
Wysłany: 2008-11-01, 11:21
No właśnie nie chce usuwać punktów dostepu bo wiem ze mogą sie przydać dlatego "oszukuje je" i w razie konieczności zmieniam Nośnik danych z WLAN na "Pakiet danych". poza tym poleganie tylko na ustawieniach "zawsze pytaj" nie do końca się sprawdza (nie każda aplikacja ma taką opcję np. Profimail nie ma).
ps nie pisałem ze usunąłem punkt MMS_GPRS - mam go cały czas. Przy okazji nasuneło mi sie pytanie czy przez ten punkt telefon rownież moze sie połączyć z internetem czy służy on tylko do MMSów?
jano_s
Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-11-23, 17:33
No to ja mam inne pytanie, jak sie polaczyc przez 3G na E51? Zawsze jak mu daje polaczenie internet, to automatycznie lapie WiFi. Jak to zmienic? Mam kilka punktow dostepu: internet WiFi i Internet (jako 3G). Jak to ustawic, zebym mogl wybrac, w jaki sposob ma mnie laczyc?
micsyd
Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-11-24, 21:55
Musisz określić nowy punkt dostępu. Określisz go, wchodząc do Menu -> Narzędzia -> Ustawienia -> Połączenie -> Punkty dostępu. Wchodzisz wtedy w Opcje -> Nowy punkt dostępu. Podajesz wtedy dane do 3G.
Jeśli chodzi o automatyczne łączenie się z 3G, gdy naciskasz okno "Internet", to też nie ma problemu. Łączysz się z Internetem, ale nie możesz z tego pola wyjść. Wybierasz Opcje -> Ustawienia w menu podręcznym. Teraz naciskasz Ogólne -> Punkt dostępu -> Ust. przez użytkow. (tutaj wybierasz nowy punkt dostępu, który wcześniej stworzyłeś). Dwa razy naciskasz "Wróć" i wychodzisz z Internetu. Po to, aby za chwilę go znów włączyć i hulasz ze swoim automatycznie ustawionym punktem dostępu. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.