Flasiu
Sieć GSM: Plus
Wiek: 16 Dołączył: 09 Sie 2008 Posty: 7 Skąd: Nowa Sarzyna
Wysłany: 2008-08-10, 18:49 Najlepsza karta do E51
Zacznę od powitania wszystkich Forumowiczów, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.
Tak więc, Witam! :D
Do rzeczy.
Jutro jadę do salonu Plusa i kupuję moją wymarzoną E51. Telefon "biorę" w ofercie abonamentowej w Plusie, jednak to chyba nie ma większego znaczenia, gdyż z tego co wiem, sieć Plus nie robi niespodzianki klientom w postaci czegoś takiego jak w Orange, Orange Soft (te paski orange itd.).
Tak więc, gdy już będę miał moją E51 zamierzam kupić do niej kartę pamięci. Na razie w mojej 5200 używam 2GB Kingstona, ale to będzie dla mnie za mało w nowym telefonie. Czytając to forum, napotkałem się na posty, w których użytkownicy piszą, że w swoich E51 mają karty 8GB. Szczerze mówiąc bardzo mnie to uradowało, bo na stronie Nokia pisze, że max 4GB (ale zauważyłem że to gniazdo SDHC więc większe pojemności teoretycznie powinny "pójść") ;)
No ale patrząc na allegro (gdzie kart MicroSD 8GB jest ... bardzo dużo) zacząłem się zastanawiać (jak kupowałem kartę do 5200 to najtańszego kingstona. - Bo po co lepsza?), bo do E51 przydałaby się lepsza karta, w końcu to już nie najtańsza zabawka z odtwarzaczem mp3.
Na forum czytałem, że karty firmy SanDisk są dość dobre i rzekomo lepsze od Kingstona. Rzeczywiście później, jak przeglądałem liczne fora, strony, ludzie chwalili sobie SanDiska, toteż zacząłem szukać "czegoś w ten deseń". Teraz, gdy coraz bliżej kupna karty, zaczynam się głęboko zastanawiać, bo znalazłem wiele modeli. Są karty "zwykłe", Ultra, Mobile Premier itd... Dlatego pytam Was drodzy forumowicze, który model wybrać.
Potrzebuję karty 8GB (skoro taka wejdzie...), która będzie dobra i dość szybka. Wyznaję zasadę, że lepiej wydać więcej i cieszyć się z zakupu, niż kupować najtańsze i się męczyć. Najlepiej gdyby to była karta firmy SanDisk (skoro tylu ludzi ją chwali, to coś w tym jest). Proszę podać mi najlepszy konkretny model jeśli jest taka możliwość. ;)
Z góry dzięki, pozdro dla wszystkich posiadaczy Nokii E51 ;)
Sieć GSM: Orange Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 71 Skąd: Jędrzejów
Wysłany: 2008-08-10, 18:55
Witaj :)
Ja ze swojej strony polecam karty class 6 firmy Patriot Memory. Sam posiadam 4GB i, mimo że nieco droższe od SanDisków nie zamieniłbym jej za nic na świecie nawet na kilka razy większą kartę innej firmy. Nie wiem czy jeszcze są na allegro, ale naprawdę warto poszukać.
Krótko mówiąc: nie znam ŻADNEJ osoby, która narzekałaby na Patriota, parę osób narzekających na SanDiska i niezliczone ilości osób, którym Kingston 'nie podszedł' ;) Patriot to chyba najlepsza firma produkująca jakiekolwiek pamięci (ale niestety mało popularna w Polsce). Mimo to polecam ich szczerze :)
_________________ Nokia E51 + Patriot microSD HC 4GB class 6
Flasiu
Wysłany: 2008-08-10, 19:11
Aha. Dzięki. Poszukam tej karty ;)
Ale mam jeszcze jeden dylemacik, który nawinął mi się dopiero co. Otóż, załóżmy że kupię kartę 8GB, telefon ją wykryje i wszystko gra. Ale załóżmy, że połowę karty wypełnię plikami mp3. Przy założeniu, że jedna Mp3`ka będzie zajmować 4,5MB, to na połowie karty, czyli 4GB będzie tych mp3 ok. 888. I tu moje pytanie: czy odtwarzacz w E51 będzie "widział" te 888 mp3`ek? Zakładamy, że chodzi o standardowy odtwarzacz, ale inne też wchodzą w grę.
Pytam, bo mam teraz Nokię 5200 i jak "upchałem" na karcie ok 220 piosenek + ok. 100 dzwonków mp3 i przy uaktualnianiu fonoteki, odtwarzacz pobierał wszystkie pliki mp3 z karty i w odtwarzaczu mieściło się wówczas ok 256 plików, czyli nie wszystkie. I pomogło tylko zostawienie na karcie samych piosenek, by po ich dodaniu telefon widział wszystkie, czyli max 256, z tego co zauważyłem.
powinna być wporządku (te z szarym czytnikiem to Class 6 a z czerwonym - class 4 więc jak widać po cenach to lepiej kupić "szarą") no i dostajemy przejściówkę, ponieważ jeśli przesyłamy dane przez kabelek usb na kartę w telefonie to transfery sąnaprawdę słabe (chyba koło 1MB/s) no a przez taki czytniczek powinno śmigać :D
_________________ 3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D Odpowiedzi na Wasze pytania
Sieć GSM: Era
FW: 220.34.37 Pomógł: 56 razy Wiek: 23 Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1003 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-08-12, 13:28
hihaczZ, temat o kartach był poruszany ale tutaj pyta bardziej o model karty danego producenta
Flasiu napisał/a:
Teraz, gdy coraz bliżej kupna karty, zaczynam się głęboko zastanawiać, bo znalazłem wiele modeli. Są karty "zwykłe", Ultra, Mobile Premier itd... Dlatego pytam Was drodzy forumowicze, który model wybrać.
dlatego jeszcze temat został
_________________ Twój post został usunięty, temat przeniesony do kosza koniecznie przeczytaj ten temat
Przed dodaniem tematu użyj opcji szukaj!.
Przeczytaj regulamin.
Philips Savy->Siemens C35->N3310->N3330->N7650->N7250i->N6230 i N6310i->N6280 i N9210i->N93->E51
Flasiu
Wysłany: 2008-08-12, 15:35
Dyklu napisał/a:
te z szarym czytnikiem to Class 6 a z czerwonym - class 4 więc jak widać po cenach to lepiej kupić "szarą"
Ok. Wielkie dzięki za doradzenie ;) Już wiem jaką kartę kupię :D
Moderatorze: Temat można zamknąć ;) Odpowiedź jakiej szukałem została mi udzielona ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.