Forum użytkowników telefonu nokia E51.Na naszym forum pomożemy Ci rozwiązać problem z telefonem nokia. Przed zakupem telefonu nokia E51 wejdz i zapoznaj sie z opiniami uzytkowników.
Znajdziesz tu także tapety, wygaszacze, Gry i inne.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Niespodziewane zawieszenia się softu przy wchodzeniu w MENU
Autor Wiadomość
conscript 

Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-08-24, 12:51   ten sam problem

Witam
Miałem ten sam problem co wszyscy czyli zwiecha telefonu po nacisnieciu menu..
No i zastosowalem rade zwiazana ze zmiana funkcji klawisza.O dziwo zadziałało, teraz zamiast menu ustawilem sobie rejestr i od tej pory(jakis tydzien a zwieszal mi sie 2 razy dziennie)nie ma juz problemu.W taskman po odblokowaniu klawy pokazuje ze jest otwarty rejestr co sugeruje ze mamy tu mały bug ;).No ale zamkniecie rejestru trwa 1 sekunde a zwiecha telefonu to res..

ps (nie trzeba ustawiac rejestru moze to byc dowolna opcja z dostepnych jak kto woli :) tylko nie menu :d)

progressive 
Nokia E-51 rulezz

Sieć GSM: Era
FW: 220.34.37
Wysłany: 2008-08-25, 21:27   

u mnie pomógł twardy reset telefonu, jak narazie nie zawiesił mi się (odpukać) już ponad miesiąc.

pozdrawiam

prezesBB 

Wysłany: 2008-08-26, 12:15   

artur napisał/a:
raptorex, masz ten sam problem co ja?. Doładnie taki sam?. Zazwyczaj zawieszenie softa masz przy wejściu do MENU, jak ja, to coś musi być nie tak z jakimś podzespołem telefonu bo już różne możliwości brałem pod uwagę i wszystkie zawodzą. Korzystasz z jakiś aplikacji co moga powodować to zwieszanie się?. Często masz te zwieszania się softa?.

Nie tylko raptorex ma taki problem, ja niestety tez tak mam od początku... :(

ace 

Wysłany: 2008-09-01, 10:05   

U mnie, po wprowadzeniu zmian opisanych przeze mnie kilka postów wyżej nie było "zwiechy" od ponad miesiąca :-)
Problem rozwiązany :-)

sterios 
E51

Wysłany: 2008-09-01, 11:01   

A mi sie zawiesił raz i teraz wogóle sie nie zawiesza, ja myśle że to jakiś poprostu błądzik. NAjczęściej sie zawiesze gdy zablokujemy klaw. i odblokujemy klaw i szybko wejdziemy do menu

maci 

Wysłany: 2008-09-24, 21:47   

Witam, u mnie zawiechy telefonu ostatnio występowały nawet kilkanaście razy na dobę :( ekran po wybraniu menu wyglądał dokładnie jak ten artura. wgranie nowego softu przez NSU nic nie pomogło, wgranie tego samego softu przez serwis również, pomagał tylko reset (ale jest uciążliwy). Zastosowałem się do rady polegającej na wyłączeniu automatycznego blokowania telefonu oraz włączenia animowanego menu i jak na razie jest ok. Telefon zakupiłem w sklepie więc jest bez blokady sim. Oryginalny soft to: 100.34.20; 29-09-2007; RM-244; E51 (06.1), obecnie najnowszy ze strony nokii.

Walter 

Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-09-25, 19:50   

miałem ten sam problem ale od kilku ładnych dni się nie pojawia

*#0000#
200.34.36
24-04-2008
RM-244
Nokia E51 (240.03)

ustawiłem w międzyczasie blokowanie klawiatury z hasłem, zmieniłem temat na jakiś od PiZero - chyba stealth, wylaczylem certyfikaty i raz mi spadł z wysokości 1,5 na kafelki (-;
nie wiem co pomogło - ale teraz gada bez zarzutu (-;
ps. po upadku wyskoczyla tylko klawiaturka z jednej strony (-;

ale mam innz problem mam soft od Plusa i nie moge za bardzo zmieniac ustawien przyciskow )-; macie pomysł na to ?

[ Dodano: 2008-09-25, 21:24 ]
no tak... tryb gotowości... :oops:

dooh 
Herold Złych Nowin

Wysłany: 2008-09-28, 11:40   

Witam.
Mam e51 z ERY przywieziony przez kuriera w 23.09.2008. Telefon jest z dostawy do Ery z 22.09, oprogramowanie:

200.34.36
24-04-2008
RM-244
Nokia E51(214.050)

Problem wystąpił u mnie już w dniu zakupu i drugi raz po tygodniu. Spróbuję zmienić funkcje lewego klawisza i dam znać czy cokolwiek się zmieniło.

PS: Walter napisz dokładnie w jakiej pozycji i na jakie kafelki trzeba zrzucić telefon :mrgreen: jak nie pomogą działania softwarowe przejdę do hardwaru :-P

PS2: Jak rozwiązaliście teraz blokadę klawiatury ? Przecież wywołując menu innym sposobem niż lewy klawisz (poprzez domek lub skrót do aplikacji) nie da się blokować klawiatury bo gwiazdka daje wejście do internetu. Zostaje klawisz włącznika lub autoblokowanie.

Dyklu 

Wysłany: 2008-09-28, 15:27   

dooh napisał/a:
PS2: Jak rozwiązaliście teraz blokadę klawiatury ? Przecież wywołując menu innym sposobem niż lewy klawisz (poprzez domek lub skrót do aplikacji) nie da się blokować klawiatury bo gwiazdka daje wejście do internetu. Zostaje klawisz włącznika lub autoblokowanie.

Blokuje sie tak samo jak wcześniej tzn nie naciskasz teraz domek + gwiazdka tylko lewy funkcyjny (cokolwiek jest do niego przypisane - nie musi być ot menu) + gwiazdka

3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D
Odpowiedzi na Wasze pytania

rafcyk 

Wysłany: 2008-10-07, 18:12   

Telefon mam niespełna 3 tygodnie z Ery i soft:

200.34.36
24-04-2008
RM-244
Nokia E51 (214.05)

Też miałem kilkakrotnie problem z zawieszeniem się przy wchodzeniu do menu, identycznie jak opisujecie. Telefon bez karty pamięci, wgrane niewiele aplikacji, początkowo podejrzewałem Handy Taskman (problem wystąpił po raz pierwszy po jego instalacji), jednak to chyba nie jego trzeba winić. Zastosuje poradę o której piszecie powyżej i ustawię coś innego pod lewy klawisz.

P.S> Znacie jakąś aplikację, która robiłaby software'owy restart telefonu, bo jak mam wciskać ten górny przycisk to boję się że telefon rozleci.

saptis 

FW: 200.34.36
Wysłany: 2008-10-07, 20:13   

Do resetartowania telefonu polecam program X-plore 1.22 bo ta wersja ma taka opcje.

Jesli chodzi o to zawieszanie to tez mi sie to przydazylo kilka razy. Wrzucilem na pulpit (aktywny tryb gotowosci) skrot do Menu i programu X-plore i od tego czasu Menu nie zawiesilo mi sie jeszcze ani razu (odpukac). :-)

Wojtaz1 

FW: 200.34.36
Wysłany: 2008-10-08, 18:56   

Ja sobie ustawiłem aplikację mlock. Szkoda, że muszę czekać te 2 sekundy na zablokowanie klawiatury, choć czasem wciskam *
A - kopia pliku apshelldata.xml w folderu 101f4cd2 (jakoś tak :P) pomaga, gdy się menu zresetuje, choć gdy zamieniłem menu na mlock, nie zresetowało mi się ani razu, a z opresji ratował mnie Jbak taskman, secman i X-Plore bez potrzeby resetowania telefonu.

artur 

Wysłany: 2008-10-10, 20:44   

Witam po dłuższej przerwie :-)

Niestety - od lipca do 6 października nie miałem ani jednego zawieszenia się telefonu przy wchodzeniu do MENU. 6 października od razu były dwa zawieszenia się. I co tu robić?. Czytając inne posty zastanawiam się grubo czy warto przechodzić na softa 200. Jak będzie gorzej jak jest to będzie już całkiem źle. A potem wrócić do softa 100 to więcej zachodu jak z przejściem na 200. Nie mam praktycznie nic co by obciążało pamięć. U mnie to wygląda tak:

Pamięć RAM: 45.7 M
Pamięć Telefonu: 124 M
Karta Pamięci: 936 M z 1 GB

Zainstalowane aplikację to Screenshot, Blacklist i Taskman. Screenshota włączam jak potrzebuje nie działa nawet w tle.

Pod lewym klawiszem mam ustawione MENU a pod prawym mam Kalkulator.

Jako ciekawostkę napisze że paręnaście dni temu dzwoniła do mnie miła pani z NOKII POLAND z pytaniem czy oddawałem telefon NOKIE E51 do reklamacji w ostatnim kwartale - owszem oddawałem - parę postów wyżej jest to opisane. Jak udzieliłem tej odpowiedzi podziękowała i tyle. Co to miało na celu?. Spotkał się ktoś z takim telefonem jeszcze po oddaniu telefonu na Gwarancję?.

walther 

Wysłany: 2008-10-11, 17:21   pomoc

Witam wszystkich! jestem posiadaczem e51 w Erze od miesiąca soft:
200.34.36
24-04-2008
RM-244
Nokia E51(214.05)
Również miałem problem z zawieszaniem się tel. dlatego dużo o tym czytałem bo nadmiernie podnosiło mi to ciśnienie.
Zrobiłem tak:
1)klawisze szybkiego wyboru (menu-narzędzia-ustawienia-ogólne-personalizacja-tryb gotowości-kl.szybk.wyb.) ustawiłem tak jak było oryginalnie tj. lewy na Menu a prawy na Operator Live.
2) w aktywnym trybie gotowości (menu-narzędzia-ustawienia-ogólne-personalizacja-tryb gotowości-aplik.aktyw.trybu.got) Skrót 1 zmieniłem na Menu i tylko z niego korzystam a nie z lewego klawsza ani z tzw. domku.
3) Widok menu (menu-opcje-zmień widok menu) ustawiłem na lista i bez animacji
to wszystko co wyczytałem i stosuje od około tygodnia jak narazie wreszcie wszystko ok.
Pozdrawiam!!!

foxikos 
BuggyMan

Wysłany: 2008-10-12, 09:21   

Mam taki sam telefon jak kolega wyżej i nie doswiadczylem zadnego zawieszania, ani nawet lekkiego zwisu...

Odpowiedz do tematu