Forum użytkowników telefonu nokia E51.Na naszym forum pomożemy Ci rozwiązać problem z telefonem nokia. Przed zakupem telefonu nokia E51 wejdz i zapoznaj sie z opiniami uzytkowników.
Znajdziesz tu także tapety, wygaszacze, Gry i inne.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Nokia E51 - test użytkownika
Autor Wiadomość
Spices 

Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-05-01, 11:22   

tyle było na rynku tych podobnych do "super glue", może i nie rozpuszcza dosłownie, ale ten nalot wygląda mało estetycznie (wchodzi w jakąś reakcję z tworzywem?).
Też kiedyś sklejałem modele ;)

Marceleq 
E51

Wysłany: 2008-05-01, 18:00   test

To moze teraz moj tescik ;)
Moja E51 ma dopiero kilka dni. Kupiona w PLAY, wersja srebrna. Zaczynamy.
Obudowa:
- moim zdaniem ma idealny ksztalt, najwieksy plus to "chudosc" :)
- srebrno czarna jest bardzo stylowa, elegancka jak na "biznesowke" przystalo
- obudowa solidna, zwarta, dobrze ze ma elementy alu i ze boczne przyciski sa z gumy, dzieki temu telefon sie nie slizga w rece.
- jedyne co mi sie w niej nie podoba to wlacznik "Power". Jest maly i brzydki, w nokii 3110Classic ktora mialem do tej pory jest duzo wygodniejszy i ladniejszy.
Klawiatura:
- wszystkie przyciski chodza bardzo cicho, precyzyjnie, sa wygodne. ogolnie 10/10
- ramka chodzi rowniez dobrze, lekko i nie kluje w palec jak ta ostra z n3110classic
i niebieskie klawisze wyboru chodza dobrze i sa wygodne. dodam, ze nie trzeba ich wciskac na gorze a wystarczy w rogu jesli ktos ma duze palce.
- Czerwony i zielony rowniez wygodne.
- "domek", "ksiazka", "kalendarz" i "koperta" to swietny pomysl, nie trzeba kopac w menu zeby dostac sei do najczesciej odwiedzanych funkcji. rowniez podoba mi sie ze bluetooth wlaczam gwiazdka a tryb cichy kratka.
Wyświetlacz:
Wydawalo by sie ze jest maly, ale porownujac do E65 jest niemalze taki sam a wielkosc telefonu duzo wygodniejsza. Rozdzielczosc 320x240 nie pozwala dostrzec pixeli a 16mln kolorow robi wrazenie. Nim ja kupilem, mialem samsunga U700 i musze przyznac ze mial sporo wiekszy i ladniejszy wyswietlacz, barwy (imho tylko 260k kolorow!) lecz bylo widac pixele a raczej "siatke pixeli". Podswietlenie bardzo dobre, ja uzywam prawie najslabszego. Fajna funkcja jest czujnik swiatla, faktycznie zadko u mnie jest klawiatura podswietlona i dobrze :) Dzieki wysokiej rozdzielczosci bardzo dobrze widac nawet drobny tekst, wiec strony www sie wzorowo prezentuja.
Glosnik:
- ten do rozmow jest ok, bardzo glosny przy ustawieniu na max.
- ten do dzwonkow glosny ale jakosc taka sobie w sumie..
Spód:
- gniazdo ladownia waskie, gniazdo miniUSB bardzo przydatne, gniazdo sluchawek 2.5mm juz dawno mam przejsciowke wiec ok, no i jakies 2 styki czyzby na stacje dokujaca czy co?
Tył:
-kamerka 2Mpix. Jakosc zdjec bardzo dobra porownujac z innymi aparatami z komorek bez autofocusa to powiedzialbym ze najlepsza. Filmiki tez ladnie chodza. Metalowa klapka baterii mi sie przeogromnie podoba :)))
Soft:
-Nowy, szybki, porzadny SYMBIAN! Zadnego zamulania! Kiedys obiecalem sobie ze nie kupie telefonu z symbianem bo to zamulacze, ale wtedy nie wiedzialem ze w komorkach beda procesory prawie 400MHz i niecale 100MB RAMu!
- Wszystkie aplikacje wlaczaja sie blyskawicznie, N80 to zamulacz przy tym a o E50 nawet nie wspomne, jest jak kaszlak przy BMW.
- Co do gier i innych aplikacji jeszcze nie bawilem sie bo jeszcze nie kupilem karty a nie chce zasypywac tych stu megabajtow wbudowanej pamieci ;)
- Fajnie ze wreszcie mam obsluge calego Office'a, mp3, filmikow i to wszystko w komorce.
- Radio gra dobrze :)
- ŁĄCZA: IrDa dziala - kopiowalem kontakty ze starego C65
- Bluetooth tez dobrze dziala i szybko
- USB widzi karty pamieci
- WiFi.. poezja!!! Ma zasieg lepszy niz moj laptop! Wyszukuje wszystkie sieci w 2 sekundy! Laczy sie szybko i sprawnie. Ogolnie Rewelacja :) Stronki sie swietnie wyswietlaja, prawde mowiac bylem sceptycznie nastawiony do przegladania internetu na 2 calach ale.. jestem milo zaskoczony!
Ogolnie telefonik rewelacja! POLECAM!

greegor 

Wysłany: 2008-05-17, 11:45   

a jak wygląda czcionka przy pisaniu sms? w e50 małe literki były po prostu tragiczne. czy w e51 czcionka jest już większa?

&lia 
nokia fan!

Sieć GSM: Orange
FW: *#0000#
Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-05-17, 11:50   

greegor napisał/a:
a jak wygląda czcionka przy pisaniu sms? w e50 małe literki były po prostu tragiczne. czy w e51 czcionka jest już większa?

W e51 literki przy pisaniu sms są średniej wielkości.
Jednak jeśli chcesz sobie zmienić wielkość czcionki, możesz to zrobić za pomocą programiku Font Magnifier, który pobierzesz stąd:
http://www.nokia.pl/A4786010

Herbi 

Wysłany: 2008-05-23, 01:11   

Witajcie:)
Z gory przepraszam jesli powtarzam sie po kims i taka odp.juz byla:P

Jako,ze jestem przyszlym uzytkownikiem wspanialej N E51 i troszke szukalem wiadomosci o tym telefoniku i znalazlem cos na temat bad pixeli a mianowicie:
" Jest to charakterystyczna cecha tego typu wyświetlaczy.
Na niektórych wyświetlaczach można zobaczyć stale
świecące albo stale zgaszone punkty lub piksele. Jest to
normalne i nie uważa się tego za wadę."

murderotic 
ܐܠܦܒܝܬ ܥܒܪܝܐ

Sieć GSM: Era
FW: 110.07.127
Wysłany: 2008-05-23, 17:06   

Herbi napisał/a:

Jako,ze jestem przyszlym uzytkownikiem wspanialej N E51 i troszke szukalem wiadomosci o tym telefoniku i znalazlem cos na temat bad pixeli a mianowicie:

Jak to mówią tłumaczy się tylko winny. Z tego co mi wiadomo Nokia stosuje wyświetlacze 2 kategorii i tylko TEJ FIRMIE zdarzają się takie rzeczy jak bad piksele itp. Nokia - niby prestiż a taka k*pa ;-)

mne51 

Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-05-23, 20:54   

Mam mało czasu, ale postaram się opisać dokładnie Nokie E51 po kilku godzinach jej użytkowania ( zgodnie z obietnicą;)):

Zacznę od tego co "najgorsze":

WADY
- jedna co mi najbardziej już po 1 "złapaniu" blaszaka w dłoń jest jej wielkim - tylna klapka... Jest troszeczkę luźna, i lata z góry na dół, ale mój styl trzymania telefonu jest taki, że rzadko to odczuwam. Ogólnie mały -, ale czepiam się wszystkiego.
- Korzystając z Wi-Fi gdy straci zasięg , nie wiem, czy to moje niedopatrzenie, czy tak jest...mianowicie...gdy rozłączy się z punktem dostępowym , znika mi strona na której surfowałem
- dla sprawdzenia przy korzystaniu z Wi-Fi wpisałem w google "bramka sms", wszedłem w bramka...vote.pl, oraz text.plusgsm.pl ... i chyba nie idzie wysłać... już przy wejściu na stronie informacja jest o cookie "ciasteczka", ale może dlatego, że korzystam z oryginalen, wbudowanej przeglądarki Nokii...orientuje się ktoś czy po przejściu np. na przeglądarkę OperaMini ten problem znikinie i po połączeniu z Wi-Fi i wejściu na darmową bramkę będzie można wysyłać darmowe smsy(czy coś takiego w ogóle jest niemożliwe). Tutaj też zwracam się z prośbą do tych co ogarniają temat przeglądarek stron www, ale na komórkę - jakie są dostępne i które polecacie?
-wygaszacz... za cholerę go nie mogę zlikidować... nie ma opcji wyłącz... jest od 5-90 sekund, aby się aktywował. próbowałem usuwać ten co jest ustawiony jako wygaszasz, ale ku mojemu zaskoczeniu nic to nie dało i dalej mi się włącza ten shit
- w porównaniu z moim poprzednim modelem (Nokia e50) , obecny model e51 jest delikatnie cięższy od mojego poprzednika...ale trzeba mięśnie na czymś ćwiczyć :P:P

To by było na tyle z wad, które dostrzegłem w 1 dniu użytkowania tego telefoniku

ZALETY
heh wszystko co nie wymieniłem w wadach :p
-wygląd tylnej klapki - ta "krateczka" po prostu miodzio...
- wi-fi !!!! wielka zaleta tego telefonu... Wyłapuje sieci dostępne, które dobrej klasy laptop firmy ASUS nie widzi jej w ogóle... a ten telefonik znajduje sieci, które laptop z danego miejsca w ogóle "o nich nie słyszał"
-funkcjonalność
- aparat - zdjęcia na telefonie wychodzą miodzio... później dodam próbne fotki z tego telefonu, które dzisiaj wykonałem.
- radio - (dodam, że w ogóle czytając opisy na allegro i komenty nikt nie wspomniał o radiu, chociaż mnie ten dodatek w ogóle najmniej interesował - to należy się cieszyć, że jest w nim coś takiego)- super jakość na głośnikach, na słuchawkach! poezja!
- dzwonki - jakość i ta "czystość" dźwięków - wielkie brawa dla Nokii
- klawisze- po przejściu z e50, nie miałem problemów żadnych , aby "połapać" się na tym telefonie...bardzo wygodne, bardzo miło się piszę smsy, wygodne klawisze :P
- włączenie opcji, która dostosowuje podświetlanie telefonu i klawiaturki - WIELKI +

CO NAJWAŻNIEJSZE - SZYBKOŚĆ W DZIAŁANIU PROCESÓW - w porównaniu z e50 - to po prostu osiąga prędkość ponad dźwiękową :P tak jakby zrobić wyścig między samochodem o silniku 1.0 z BMW M5 (ponad 400 koników)...więcej komentarza tej kwestii uważam jest zbędna :)

Ogólnie bardzo mało minusów ma ten model. Te które na wstępie mnie zraziły podałem wyżej - chyba, że np. ktoś wie jak można wyłączyć ten wygaszasz...

PS aaa dodam, że praktycznie cały dzień siedzę na Wi-Fi po pierwszym odpaleniu telefonu wskaźnik baterii na full i przed chwilką spadła dopiero 1 kreska ( kilka rozmów+sms+Wi-Fi) uważam, że będzie pożytek z telefonu.

lia - jak obiecałem tak zrobiłem - jeżeli pominąłem jakiś + bądź -, to proszę o uzupełnienie :-) ...z telefonu jestem bardzooo zadowolony

Pozdrawiam

&lia 
nokia fan!

Wysłany: 2008-05-24, 10:11   

mne51 napisał/a:
-wygaszacz... za cholerę go nie mogę zlikidować... nie ma opcji wyłącz... jest od 5-90 sekund, aby się aktywował. próbowałem usuwać ten co jest ustawiony jako wygaszasz, ale ku mojemu zaskoczeniu nic to nie dało i dalej mi się włącza ten shit

Domyślam się, że chodzi Ci o wygaszacz w postaci jakiejś animacji dołączonej do tematu. Możesz sobie ustawić, żeby nie włączał się wygaszacz, tylko po jakimś czasie telefon przechodził w tryb oszczędzania baterii (będzie widoczna tylko data i godzina), a mianowicie:
Menu-->Narzędzia-->Ustawienia-->Ogólne-->Personalizacja-->Tematy-->Oszcz. energii i tu sobie ustawiasz np. Data i godzina (ja tak mam).
Poza tym życzę udanego użytkowania "naszego" modelu :-D

Yeti 

Wysłany: 2008-05-26, 13:25   

murderotic napisał/a:
Herbi napisał/a:

Jak to mówią tłumaczy się tylko winny. Z tego co mi wiadomo Nokia stosuje wyświetlacze 2 kategorii i tylko TEJ FIRMIE zdarzają się takie rzeczy jak bad piksele itp. Nokia - niby prestiż a taka k*pa ;-)

Czyli mam rozumiec, ze jesli zaczna mi sie wypalac pixele, to nie jest to podstawa do naprawy telefony na gwarancji? Moglby mi ktos napisac, czy jest to bardzo uciazliwe, czy malozauwazalne jesli nie mam pecha i nie trafie na walniety egzemplarz?

&lia 
nokia fan!

Wysłany: 2008-05-26, 14:44   

Yeti napisał/a:
Czyli mam rozumiec, ze jesli zaczna mi sie wypalac pixele, to nie jest to podstawa do naprawy telefony na gwarancji? Moglby mi ktos napisac, czy jest to bardzo uciazliwe, czy malozauwazalne jesli nie mam pecha i nie trafie na walniety egzemplarz?

Chyba musi być ileś tych pixeli i to jeszcze jakoś umiejscowione - np. blisko siebie, to wtedy chyba można reklamować, ale to jeszcze niech się koledzy wypowiedzą.
Jeśli posiadasz martwe pixele, to wówczas np. gdy ustawisz sobie czarny temat, czy czarną tapetę, to widać takie świecące białe kropki (podobno "dają po gałach" zwłaszcza w nocy). Możesz też mieć subpixele - powyższe kropki są szare, praktycznie niezauważalne.

Dyklu 

Sieć GSM: Plus
FW: 220.34.37
Wysłany: 2008-05-26, 16:45   

Ja tam na swojej e51 nic takiego na szczęście jeszcze nie mam

3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D
Odpowiedzi na Wasze pytania

&lia 
nokia fan!

Wysłany: 2008-05-26, 16:56   

Dyklu napisał/a:
Ja tam na swojej e51 nic takiego na szczęście jeszcze nie mam

Ja też :-)

Spices 

Wysłany: 2008-05-26, 17:45   

A'propos "dawania po gałach" ;)
Zauważyłem ostatnio przy starcie telefonu jedną jaśniejszą kropkę.
Hoho, wyróżniała się zdecydowanie spośród innych...
Nie widać jej jednak na żadnych czarnych ani szarych obrazkach, więc trudno ją zakwalifikować.
I gdybym nie uruchamiał telefonu, pewnie do tej pory bym o tym nie wiedział.

Co do pikseli:
Są odpowiednie normy, regulujące możliwość występowanie określonej ilości pikseli na danej powierzchni, wedle których zalicza się matrycę do odpowiedniej kategorii. Wiele firm zastrzega sobie jednak prawo do tego, aby pojawiły się takie niedociągnięcia w ich produktach.

Niestety Nokia nic o tym w swojej gwarancji nie pisze.
Jest to jednak ewidentnie wada produkcyjna. Można reklamować.

&lia 
nokia fan!

Wysłany: 2008-05-26, 17:56   

Spices napisał/a:
Co do pikseli:
Są odpowiednie normy, regulujące możliwość występowanie określonej ilości pikseli na danej powierzchni, wedle których zalicza się matrycę do odpowiedniej kategorii. Wiele firm zastrzega sobie jednak prawo do tego, aby pojawiły się takie niedociągnięcia w ich produktach.
Niestety Nokia nic o tym w swojej gwarancji nie pisze.
Jest to jednak ewidentnie wada produkcyjna. Można reklamować.

A no widzisz. W monitorach chyba jakoś ileś pixeli na cm² i jakaś ilość - bodajże 4 czy 6 kwalifikuje monitor do wymiany. A tak jak masz np. 1 to nie. I weź żyj człowieku z jedną kropką na środku monitora.

Spices 

Wysłany: 2008-05-26, 18:07   

Każda firma ustala własną politykę odn. martwych pikseli i subpikseli. Np. ostatnio LG gwarantuje monitory wolne od takich wad. Philips natomiast dopuszcza określoną ich ilość.
Co do nokii - tu się musi wypowiedzieć serwis.

Odpowiedz do tematu