Sieć GSM: Era
FW: 110.07.127 Pomógł: 7 razy Wiek: 29 Dołączył: 04 Lut 2008 Posty: 237 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-02-10, 01:33 Nokia E51 - test użytkownika
Miałem to napisać wczoraj, ale chory jestem, więc spróbuję dziś. Mam nadzieję, że się uda.
W poniższym teście wyrażę swoją opinię na temat modelu, który obecnie mam E51. Będzie trochę porównań z poprzednikami, a właściwie poprzedniczkami. Od tego nie da się uciec.
No to lecimy.
Telefon zmieniam średnio co 2-3 miesiące. Gdy pod koniec października kupiłem wymarzoną Nokię E61 powiedziałem koniec. To mój ostatni......znaczy do momentu kiedy wyjdzie E71. Nie udało się. Gdy zobaczyłem na reklamie E51 myśl była tylko jedna, jak u neandertalczyka - "moja, moja, moja". I tak też się stało.
Paczuszkę dostałem ponad tydzień temu o 9 rano. Pozytywne wrażenie wywarło na mnie opakowanie. Wiem, że w zasadzie to bzdet, ale nie dla mnie. Piękno opakowanie, super kolorystyka, w środku wszystko na swoim miejscu.
A teraz o samy telefonie.
Jakość materiałów wzorowa. Bardzo dobry czarny plastik i ładna srebrna stal pięknie się komponują. Ale co z tego jak już po tygodniu obudowa lekko trzeszczy i klapka się rusza. Bleeeeee w E61 tego nie było. Co tam wcisnąłem papierki. Spasowane. Boczne i górny przyciski mało wygodne, ale ujdą w tłoku. Na spodzie wejście USB, na szczęście nie zamykane jak w 6300 o zgrozo. Wielu narzeka, że telefon nie ma możliwości ładowania przez USB - i bardzo dobrze. Miałem to opcję w Siemensie SXG75 i powiem krótko - guzik ona daje. To żadne ładowanie tylko podładowywanie. Nie potrzebne to do niczego.
Wyświetlacz - 16 milionów kolorów. Pięknie..........prawie. Nokia nie umie robić takich wyświetlaczy. Przekonałem się o tym kupując Nokię 6300. Badpixele i subpixele, o matko. Oddałem na gwarancję 6300 - wymienili wyświetlacz. O ile w 6300 miałem tego ze 3-4 sztuki to w E51 mam prawdziwy gwiazdozbiór. Porażka. Nie ma mowy o ciemnym motywie. Szkoda. O dziwo w E61 tego nie miałem.
Bateria. Wreszcie Nokia poszła po rozum do głowy. Po przejściach z 6300 (ładowanie co 1,5 dnia) jestem wreszcie zadowolony. Cztery dni przy maksymalnym eksploatowaniu telefonu to wynik wyśmienity. Dodatkowym atutem jest też czujnik światła. Przy jasnym świetle wygasza się klawiaturka, a wyświetlacz świeci tak jak ustawiliśmy (u mnie na maksa). Gdy jednak jest ciemno klawiatura jest podświetlona, natomiast wyświetlacz się "wycisza". Genialny pomysł, aby w nocy nie waliło po oczach.
Co do klawiatury - przyzwyczaiłem się do qwerty w E61 - dla mnie to był ideał, z resztą nadal jest. W E51 klawisze pomimo małych rozmiarów są bardzo wygodne. Eski pisze się dobrze. Klawisze funkcyjne i softkeye też nie sprawiają problemów przy ich obsłudze.
Menu - typowe dla Nokii - przejrzyste i wzorowe. Nic dodać nic ująć.
Co w środku piszczy. Procesor ARM11, 369 MHz, 130 MB wbudowanej pamięci, system operacyjny Symbian OS 9.2. Rakieta.
Ciężko było mi uwierzyć, że to w ogóle Symbian. Działa bardzo szybko, żadnych zastojów, zwiech, czekania. Bomba. W zasadzie chodzi jak w komórce bez OS'a.
Podobało mi się porównanie zamieszczone na innym forum, tzn. E51 do N95 (te same procki i to samo taktowanie). Koleś który je zrobił (posiada oba modele) napisał, że E51 pod względem sprawności działania jest przy N95 jak Porsche przy Fiacie 126p. Hehe. Viva E51.
Nowości Symbianowe. Wreszcie budzik z alarmem cyklicznym i automatyczne blokowanie klawiaturki. Tego nie było do wersji 9.1. Dwie aplikacje mniej do wgrania. Hurrra.
To tyle na dzisiaj. Oskrzela dają mi się we znaki.
reasumując model udany. Ma pewne niedociągnięcia, ale ogólnie jestem zadowolony..............................ciekawe tylko do kiedy
PS
Piszcie też swoje opinie lub testy naszej Nokii. Czekam.
FW: 110.07.127 Pomógł: 7 razy Wiek: 29 Dołączył: 04 Lut 2008 Posty: 237 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-02-14, 22:16
4D45 napisał/a:
hm w moim modelu nie zauważyłem problemów o których piszesz (bad pixele i trzeszcząca klapka)
Klapka nie trzeszczy (źle się chyba wyraziłem, tylko rusza się i wydaje taki dźwięk podobny do trzeszczenia )
Co do bad pikseli - jesteś pewien? Zrób sobie na kompie grafikę (.bmp 240x320 pikseli) całą czarną, wrzuć do telefonu i otwórz w przeglądarce grafiki na pełnym ekranie. Możesz się mocno zdziwić, albo jesteś farciarzem. Jeszcze nie spotkałem użytkownika E51, który nie miałby chociaż jednego świecącego punktu na wyświetlaczu.
mi szybka od wyświetlacza trzeszczy jak ją przydusze
Wysłany: 2008-02-18, 13:18
Nie zauważyłem walniętych pikseli ale zrobię dziś test, o którym piszesz.... Niestety nic dobrego nie mogę powiedzieć o baterii. 1,5 dnia to max (1,5 godziny gadania, cały czas we WLANie, aktywny sip). Co do klawiszy.... nie pomstuję na nie, ale czasami wciskam coś "niechcianego" - mogłyby być odrobinę większe.... Do tej pory miałem SE i nie jestem w stanie przyzwyczaić się do PC Suite. Lipa na maksa! Macie może linki do fajnego softu do zarządzania kontaktami i kalendarzem do tego telefonu ?
Z całej reszty jestem baaaaaaardzo zadowolony. Telefonik godny polecenia :)
Wysłany: 2008-02-18, 17:48
praddie - jak Ty cały dzień siedzisz na WLANie, to uwierz 1,5 dnia na jednym ładowaniu to mega sukces. Chyba nie zdajesz sobie sprawy ile wifi zżera energii. Masakra.
Wiem bo w E61 często korzystałem z tego dobrodziejstwa.
_________________ Nie pomagam na PW
Shrek
Wysłany: 2008-02-18, 21:08
murderotic napisał/a:
4D45 napisał/a:
hm w moim modelu nie zauważyłem problemów o których piszesz (bad pixele i trzeszcząca klapka)
Klapka nie trzeszczy (źle się chyba wyraziłem, tylko rusza się i wydaje taki dźwięk podobny do trzeszczenia )
Co do bad pikseli - jesteś pewien? Zrób sobie na kompie grafikę (.bmp 240x320 pikseli) całą czarną, wrzuć do telefonu i otwórz w przeglądarce grafiki na pełnym ekranie. Możesz się mocno zdziwić, albo jesteś farciarzem. Jeszcze nie spotkałem użytkownika E51, który nie miałby chociaż jednego świecącego punktu na wyświetlaczu.
Zrobilem jak radziles i wszystko oki
praddie
Wysłany: 2008-02-19, 00:01
murderotic napisał/a:
praddie - jak Ty cały dzień siedzisz na WLANie, to uwierz 1,5 dnia na jednym ładowaniu to mega sukces.
...tak sądziłem, że to może być przyczyną... To jest mój pierwszy fon z WiFi, więc jeszcze traktuję go, jako zabawkę ;))
Mimo to, podejrzewam tę baterię o dziwne zachowania. Otóż ładuje się ona od zera do maxa przez jakieś 2,5 godziny. To normalne ? (zgodnie z instrukcją staram się nie zostawiać naładowanego telefonu podłączonego do ładowarki).
Co do pikseli - wszystko w najlepszym porządku :) Zrobiłem ten test z "czarnym plikiem" i nie widać nic niepokojącego.
tak wyglądałem jak ją kupiłem i nic się do tej pory nie zmieniło,
piszecie o jakichś bad pikselach - nic takiego u mnie nie ma (sprawdzałem na black temacie),pisał ktoś też o klapce - tu też bez zmian od nowości ,nic nie lata i nie jest lużne, może tak się zdażyć jak ktoś będzie non-stop ją otwierał i zamykał (jest z blachy więc się może zdeformować)
Bateria - od 4 dni używania na maxa do 7-9 dni min. czyli bardzo dobry wynik (a powiem że nie miałem jednego telefonu w swoim życiu)
Wady - brak , no chyba że ktoś się przyczepi do aparatu ,do robienia zdjęć jest aparat fotograficzny i nic go w ty nie zastąpi ,nawet taki kombajn jak SE K850i bo ma zoom optyczny równy zeru czyli żaden - tylko cyfrowy.
Ogólnie chyba będę miał go " E51" bardzo długo :D
_________________ " Woda jako płyn natrafiając na otwór musi ciec"
Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-02-20, 19:16
a ja sobie poradzile z tym trzeszczy rusza się tylniej klapki :) kupilem sobie na allegro twardy panel (ETUI ) i jest git :D polecam ,nokie e51 mam dopiero od tygodnia jak narazie nie mam z nią problemow smiga jak trzeba :)) tylko te certyfikaty...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.