Sieć GSM: Era Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lut 2008 Posty: 70 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2008-03-04, 23:05
Hered napisał/a:
współczynnik 1,4 to w porównaniu z innymi dostępnymi telefonami całkiem sporo :/
Chyba wszystkie telefony z metalową obudową tak mają...
_________________ Pozdrawiam newwalk :)
Nokia 3210, Motorola V50, Ericsson T65, Panasonic GD93, Nokia 6610i, Nokia 7650, Nokia 3510, Nokia 6230, Motorola V3, Nokia 6600, Nokia 6310i, BlackBerry 7290, Sony Ericsson K800i, Nokia E51
Hered
Sieć GSM: Heyah
Wysłany: 2008-03-04, 23:34
Tylko jakie promieniowanie wydzielają te wszystkie inne sprzęty ?:P Jak można to porównać bo nie wiem, a ciekaw jestem w sumie :) Słyszałem też ze większe od promieniowania samych telefonów, wydzielają chyba same nadajniki sieci komórkowych. No może nie tak bardzo się tym przejmuje ale telefon nosze cały dzień w kieszeni i nie chciałbym za pare, parenaście lat dowiedzieć się ze umieram or jestem bezpłodny :P Tak, wiem to skrajne drastyczne myślenie ale jednak;] Ale i tak już szukam odpowiedniej oferty E51 na allegro :)
Shrek
Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-03-05, 11:30
To promieniowanie ktore podajesz to chyba maksymalne ( wlaczone wifi, 3G....), nie masz chyba caly czas wifi wlaczonego, a 3G wylaczylem bo i tak mi to nie potrzebne a czerpie dodatkowo baterie ;).
kijanek
Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-03-07, 15:05
Hered napisał/a:
Słyszałem też ze większe od promieniowania samych telefonów, wydzielają chyba same nadajniki sieci komórkowych. No może nie tak bardzo się tym przejmuje ale telefon nosze cały dzień w kieszeni i nie chciałbym za pare, parenaście lat dowiedzieć się ze umieram or jestem bezpłodny :P Tak, wiem to skrajne drastyczne myślenie ale jednak;] Ale i tak już szukam odpowiedniej oferty E51 na allegro :)
To chyba oczywiste, że moc promieniowania stacji bazowej jest większa od mocy terminali. Jednak należy pamiętać, że terminal nosimy najczęściej w spodniach(brzydka część populacji) lub torebkach a w najczęściej podczas pracy przy uchu. Natomiast stacja bazowa stoi sobie gdzieś tam daleko od nas (max 35 km). Zatem biorąc pod uwagę to że natężenie pola maleje z kwadratem odległości od nadajnika dziki śmich mnie ogarnia widząc ludzi protestujących przeciw nowym stacjom bazowym. Najpierw pokrzyczą przed kamerą potem cap za telefon i dzwonią do mamusi, że byli w TV. A na końcu pójdą do domu, za pomocą wifi ściągną pocztę i w kuchni zrobią kolację na płycie indukcyjnej. A na koniec cytat z genialnego filmu "Thank You for Smoking" który z resztą odzwierciedla zdanie naukowców:
Cytat:
"Pomimo, iż nadal badamy sprawę, obecnie nie ma bezpośrednich dowodów, na związek między|telefonami komórkowymi,a rakiem mózgu. "
FW: 100.34.20
Wysłany: 2008-03-07, 19:37
kijanek napisał/a:
Hered napisał/a:
Słyszałem też ze większe od promieniowania samych telefonów, wydzielają chyba same nadajniki sieci komórkowych. No może nie tak bardzo się tym przejmuje ale telefon nosze cały dzień w kieszeni i nie chciałbym za pare, parenaście lat dowiedzieć się ze umieram or jestem bezpłodny :P Tak, wiem to skrajne drastyczne myślenie ale jednak;] Ale i tak już szukam odpowiedniej oferty E51 na allegro :)
To chyba oczywiste, że moc promieniowania stacji bazowej jest większa od mocy terminali. Jednak należy pamiętać, że terminal nosimy najczęściej w spodniach(brzydka część populacji) lub torebkach a w najczęściej podczas pracy przy uchu. Natomiast stacja bazowa stoi sobie gdzieś tam daleko od nas (max 35 km). Zatem biorąc pod uwagę to że natężenie pola maleje z kwadratem odległości od nadajnika dziki śmich mnie ogarnia widząc ludzi protestujących przeciw nowym stacjom bazowym. Najpierw pokrzyczą przed kamerą potem cap za telefon i dzwonią do mamusi, że byli w TV. A na końcu pójdą do domu, za pomocą wifi ściągną pocztę i w kuchni zrobią kolację na płycie indukcyjnej. A na koniec cytat z genialnego filmu "Thank You for Smoking" który z resztą odzwierciedla zdanie naukowców:
Cytat:
"Pomimo, iż nadal badamy sprawę, obecnie nie ma bezpośrednich dowodów, na związek między|telefonami komórkowymi,a rakiem mózgu. "
Sieć GSM: Orange
FW: *#0000# Pomogła: 8 razy Wiek: 27 Dołączyła: 26 Lut 2008 Posty: 484 Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-03-09, 12:03
Kolejne moje spostrzeżenia po 11 dniach użytkowania e51 (cały czas porównuję z poprzednimi modelami, które miałam, a zwłaszcza z jej poprzedniczką 6300).
MINUSY:
- denerwuje mnie, że gdy chcę np. usunąć z danego kontaktu jakiś jego szczegół (np. dodatkowy numer telefonu), to muszę wchodzić w edycję tego kontaktu i "usuń element" (dla porównania, w 6300 gdy wcisnęłam usuń, to telefon pytał, czy usunąć kontakt, czy szczegół, a tu jak kliknę usuń, to jak się zagapię, to usuwam od razu cały kontakt);
- denerwuje mnie, że w grupach użytkowników w książce telefonicznej nie mam podglądu opcji grup (czyli np. jaki jest dzwonek dla danej grupy) - mam tylko możliwość "dźwięk dzwonka", ale tu po kliknięciu pojawia się lista wszystkich moich dzwonków z telefonu;
- denerwuje mnie taka sytuacja: dodaję sobie moją siostrę do grupy "rodzina". Grupa rodzina ma swój dzwonek. Ale mojej siostrze przypisuję inny. I teraz, gdy chcę zmienić dzwonek dla "rodzina", to wówczas i dla mojej siostry się on zmienia. Tak jest w przypadku wszystkich grup. Jedyne wyjście, to osoby, na które chcę mieć jakiś dzwonek, muszą być bez grup. Dla porównania - w Nokii 6300 jak moja siostra należała do "rodzina" i pomimo to miała swój dzwonek, to zmiana dzwonka dla rodziny nie wpływała na dzwonek przypisany do mojej siostry;
- denerwuje mnie, że gdy wejdę w jakieś menu, ale muszę szybkko wrócić do trybu hm...no że tapetę widać ;), to potem jak wejdę w menu, to wchodzę od razu w to miejce, z którego szybko wyszłam (a nie od początku w menu);
- denerwuje mnie, że jak wejdę gdzieś w menu, to w prawym górnym rogu nie widzę zegarka;
- denerwuje mnie, że jak sobie ustawiłam wygaszacz po 15 sekundach, to jak np. chcę sobie jakiś dzwonek odsłuchać by ustawic go np. na sms, to po 15 sekundach włącza mi się ten wygaszacz i dzwonek przestaje grać;
- szkoda, że prawego klawisza nie można sobie zaprogramować jako "zablokuj klawiaturę" (jak to miałam w 6300);
- jednak mogli zrobić większe te klawisze prawy i lewy i klawisze odbierania (trochę mi to przeszkadza), bo upchnęli domek, książkę adresową itp. i tym samym mam za mało miejsca.
PLUSY:
- bateria chyba nie do zdarcia - dziś ładowałam ją dopiero trzeci raz. I trzyma super. Naprawdę trzeba ten telefon super eksploatować (ja np. grałam) żeby go szybko rozładować;
- nadal mam folię na wyświetlaczu, która ani myśli na razie zejsć :D;
- nadal pieję i zachwycam się brakiem klapki na USB (może to i nie piękne, ale stwierdziłam, że mam dość grzebania w klapce pilnikiem do paznokci :D);
- aparat robi REWELACYJNE zdjęcia i szybko 'łapie" (nie namyśla się zanim zrobi fotkę, co skutkuje że ktoś już się poruszył);
- kocham WIFI.
Jeśli nokia 6300 miałaby taką baterię jak ta i mniej podatną na zadrapania obudowę, to byłby to dla mnie telefon idealny - wizualnie 6300 bije e51 na głowę, zarówno pod względem designu, jak i niebieskiego podświetlenia, które zawsze mi się podobało.
Wysłany: 2008-03-09, 16:14
lia napisał/a:
- denerwuje mnie, że gdy wejdę w jakieś menu, ale muszę szybkko wrócić do trybu hm...no że tapetę widać ;), to potem jak wejdę w menu, to wchodzę od razu w to miejce, z którego szybko wyszłam (a nie od początku w menu);
wejdziesz od początku w menu jeżeli wcisniesz domek bo jeżeli wciśniesz przycisk środkowy (który też jest przypisany do menu) to faktycznie wchodzi w poprzednie miejsce menu
lia napisał/a:
wizualnie 6300 bije e51 na głowę, zarówno pod względem designu, jak i niebieskiego podświetlenia, które zawsze mi się podobało.
FW: 110.07.127 Pomógł: 7 razy Wiek: 29 Dołączył: 04 Lut 2008 Posty: 237 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-03-09, 16:49
Lia - 6300 bije designem na głowę E51 Co Ty mówisz
Ja wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale 6300 przy E51 wygląda jak Polonez przy Ferrari. Jak teraz patrzę na 6300 to przypomina mi taki wyciosany z blach bezkształtny i bezpłciowy kloc. Fakt E51 jest troszkę za cienka, ale poza tym jednym to najładniejszy telefon sezonu
Wysłany: 2008-03-09, 17:02
murderotic, zgadzam się z Tobą. Nokia 6300 jest jakaś bez wyrazu, wygląda jakby ja dzieci w przedszkolu zaprojektowały A nasza piękna i stylowa e51 jest według mnie bez zarzutu, po za tym góruje nad 6300 przede wszystkim symbianem
FW: 100.34.20
Wysłany: 2008-03-09, 18:34
lia napisał/a:
bateria chyba nie do zdarcia - dziś ładowałam ją dopiero trzeci raz. I trzyma super. Naprawdę trzeba ten telefon super eksploatować (ja np. grałam) żeby go szybko rozładować;
Ja mam zupełnie inaczej ładuje telefon co jakieś 2 gora 3 dni..... ;/ A gram troche i tyle co dzwonie... i naprawde mojego nie trzeba super eksploatować ;/
Wysłany: 2008-03-10, 08:31 nie ma sie czym zachwycać
e51 - nic szczególnego. Mi tez bateria trzyma nie dłużej niż 2-3 dni. Dziś zauważyłem, że kalendarz zwisł mi na sobocie 8 marca (może dlatego ze nokia jest rodzaju żeńskiego ?? :). Poza tym przez weekend nie mialem polączenia pakietowego GPRS, może to i wina sieci komórkowej, ale jakoś wątpie-nie mogłem niestety tego sprawdzic na innym tel. Jak narazie po miesiącu uzytkowania nie jestem szczególnie zachwycony: zawiesza się (niezbyt często ale jednak
), obudowa trzeszczy, boczne przyciski to totalne nieporozumienie. Jeżeli nie bedzie szybko jakiejs poprawki Softu to wyleci z hukiem przez okno. Reasumując :) to mam bardziej stabilną pralkę automatyczną-jeszcze nigdy mi sie nie zawiesiła ;)
Sieć GSM: Orange
FW: *#0000# Pomogła: 8 razy Wiek: 27 Dołączyła: 26 Lut 2008 Posty: 484 Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-03-10, 10:42
andrew_zg napisał/a:
Nokia 6300 jest jakaś bez wyrazu, wygląda jakby ja dzieci w przedszkolu zaprojektowały A nasza piękna i stylowa e51 jest według mnie bez zarzutu, po za tym góruje nad 6300 przede wszystkim symbianem
murderotic napisał/a:
Ja wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale 6300 przy E51 wygląda jak Polonez przy Ferrari. Jak teraz patrzę na 6300 to przypomina mi taki wyciosany z blach bezkształtny i bezpłciowy kloc. Fakt E51 jest troszkę za cienka, ale poza tym jednym to najładniejszy telefon sezonu.
No właśnie, jak wcześniej ktoś powiedział - o gustach się nie dyskutuje. WEDŁUG MNIE nokia 6300 była subtelniejsza i ładniejsza, no i miała niebieskie podświetlenie. Nie chcę tu zjeżdżać wyglądu e51, jak to zrobili koledzy odnośnie 6300, ale po prostu może e51 jest bardziej dla facetów (wizualnie?)
A to czy "góruje symbianem", to argument "za" - to akurat kwestia tego, co kto od telefonu oczekuje.
I może na tym zakończmy.
Bruner
Wysłany: 2008-03-13, 23:20
Wady:
1) Bateria - rowniez nie jestem zachwycony, wystarczy pouzywac troche bluetooth lub wifi, itp, np dzis: poltora - dwie godziny pracy z Tomtomem (modul GPS na bluetooth + caly czas podswietlony wyswietlacz), w tym czasie kilkanascie minut rozmow przez sluchawke BT i na wskazniku baterii zniknela polowa kresek. Najdluzej bateria trzymala mi 4 dni, ale telefon byl wtedy malo uzywany i praktycznie tylko do dzwonienia, jesli chce sie korzystac z jego potencjalu to bateria znika w oczach - trzeba sie bedzie zaopatrzyc w ladowarke samochodowa. Normalnie bateria wystarcza mi na ok 2 dni.
2) bardzo slaba wibra, w pracy czesto nosze w kieszeni wyciszony telefon i zdaza mi sie po prostu przegapic polaczenie czy sms-a
3) niezbyt wygodne sluchawki od oryginalnego zestawu, na lezaco kiepsko sie przez nie slucha, bola od nich uszy i wypadaja, ale jestem przyzwyczajony do super wygodnych dokanalowych Panasonicow RP-HNJ300, wiec mam duze wymagania, ktos kto na codzien uzywa zwyklych pchelek moze tego nie odczuc. Ale musze przyznac ze bardzo dobrze spisuja sie w roli zestawu sluchawkowego w samochodzie.
Zalety:
1) szybkosc dzialania
2) stabilnosc - moze mialem szczescie ale przez ok 3 tygodnie intensywnego uzywania nie zaobserwowalem zadnych klopotow ze stabilnoscia softu - zadnych zwisow czy niespodziewanego zamykania aplikacji
3) swietna klawiatura - bardzo mieka i wygodna, swietnie sie pisze sms-y
4) Wyglad - w sumie to kwestia gustu, ale jak dla mnie jest naprawde ok, w zalewie plastikowej tandety metalowa obudowa wyroznia sie pozytywnie.
5) Niewielkia grubosc - noszony w kieszeni spodni nie wyglada jak mimowolna erekcja Nie widac go ani nie czuc, nie przeszkadza, przez pierwszych kilka dni macalem sie po kieszeniach zeby sie upewnic czy mam przy sobie telefon.
6) Dioda sygnalizujaca polaczenie czy sms-a - przydaje sie jesli przegapilismy dzwiek dzwonka bo np wyszlismy do innego pokoju lub mielismy wyciszony telefon
Generalnie wiecej zalet niz wad, z telefon jestem bardzo zadowolony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.