Forum użytkowników telefonu nokia E51.Na naszym forum pomożemy Ci rozwiązać problem z telefonem nokia. Przed zakupem telefonu nokia E51 wejdz i zapoznaj sie z opiniami uzytkowników.
Znajdziesz tu także tapety, wygaszacze, Gry i inne.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Sandisk 4GB SDHC
Autor Wiadomość
dzolero 

Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-05-29, 16:06   Sandisk 4GB SDHC

Hejka, :->
właśnie doszła moja wymarzona karta wraz z adapterem. Mam czytnik USB do kart różnej maści i miałem zgrzyt, bo karty mi on nie widzi. :roll:
Podłączyłem ja więc tą kartę bezpośrednio do fona i tam (ufff :oops: ) zastartowała.

System plików to FAT32 (bo innego raczej się nie da zamontować). Czy możliwe jest, aby jakoś ruszyć? Adapter może być uwalony (sprawdzałem na 2 komputerach), ale może niecałkiem, bo komputer na tą kartę reaguje:

:arrow: Zawiesza się (w sensie, że aplikacje do zarządzania plikami jak Total Commander)
:arrow: Coś tam mieli, że wykrył nowy sprzęt i trzeba restartować.
:arrow: Po restarcie zero efektów.

Jest jakiś sposób, żeby ten typ karty po prostu był ultra ciemnym duchem dla Windowsa XP? :roll:

endriu 

Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-05-29, 16:39   

jest sposob, opisalem go w poscie o kartach (nalezy zainstalowac poprawke dla XP)
http://www.nokia-e51.net/haslo-na-karcie-vt309.htm?highlight=karty

A jezeli czytnik nie obsluguje takich kart to moze nawet nie "widziec" takiej SD po zainstalowaniu poprawki

[ Dodano: 2008-05-29, 19:59 ]
moze sprawdz jeszcze sterowniki na stronie producenta tego czytnika
Jak pomogłem to wiesz co zrobic ;)
Philips Savy->Siemens C35->N3310->N3330->N7650->N7250i->N6230 i N6310i->N6280 i N9210i->N93->E51

dzolero 

Wysłany: 2008-05-29, 23:00   

Trop niby dobry, ale niestety problem dalej istnieje.

Winą może być czytnik, który nie należy do top zaawansowanych modeli (w sensie takich, że nawet nie mają dla siebie sterowników na stronie producenta). ;)

Z drugiej strony, wyjmowanie tej karty z telefonu nie jest za przyjemne i łatwe i myślę, że bezpieczniej będzie dla niej i danych tam upchanych, zostawić w spokoju i wrzucać pliki z magiczną prędkością 1 MB/s. ;)

Thx za chęci.

crazeworm87 

Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-07-21, 07:24   

No ja mam ten sam problem., Tyle że ja mam na 101% dobre sterowniki bo czytnik mam wbudowany w laptopie (Asus) i w momencie instalowania pakietu sterowników instaluje wszystkie. Spróbuje z tą łatką na Xp i napisze czy pomogło :-)

ti 

Sieć GSM: Heyah
FW: 200.34.36
Wysłany: 2008-09-26, 15:36   

Wiem, że temat nieco stary, ale tak na przyszłość - to normalne, że ta karta nie działa, bo zapewne masz czytnik kart SD - niekompatybilny ze standardem SD HC. Czytniki SDHC czytają karty SD, ale czytnik SD karty SDHC już nie widzi i nic na to nie poradzisz. Dlatego chyba warto kupować kartę w zestawie z takim małym czytnikiem na USB, tanio wychodzi ;)

dzolero 

Wysłany: 2008-09-27, 05:55   

Hmm...zwróciłeś tutaj uwagę na całkiem ciekawy aspekt tej całej sprawy. :) Inna sprawa, że wyjmowanie i wkładanie karty E51 nie jest też znowu takie bezproblemowe, więc jak dla mnie to może i lepiej, że nie mam takiego adaptera, bo jeszcze bym popsuł. ;) A że się długo kopiuje te pare giga na kartę...trudno. ;)

ti 

Sieć GSM: Heyah
FW: 200.34.36
Wysłany: 2008-09-27, 07:57   

No zdecydowanie szybciej kopiuje się bezpośrednio przez czytnik, niż przez kabelek :) Dlatego rozważ opcję zakupu takiego, drogie to to nie jest, a tej karty z telefonu przecież nie wyciąga się chyba aż tak często... Zresztą, nie musisz jej wyciągać do każdego kopiowania, tylko wtedy, gdy masz jakąś większą ilość danych. :P

biegan 
dobra mama

Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-09-30, 12:08   

powtorze, jesli macie karte z sdhc to nie kazdy czytnik obsluguje ten rodzaj. nawet majac (u mnie) zwykla sd2gb z adapterem moj 3lateni laptop nie czyta ale adapter w kompie (pol rocznym) juz tak ;)

push the button jeśli zasłużyłem :mrgreen:

Odpowiedz do tematu