rafcyk
Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-10-06, 10:47 SDHC czy ULTRA?
Zastanawiam się nad wyborem karty do mojej E51. Nie wiem tylko, czy wybrać SanDisk 4gb ULTRA czy lepiej SDHC? Mógłby ktoś wskazać różnice? Czy na E51 wykorzystam maksymalny transfer 20mb/s karty ULTRA?
Sieć GSM: Plus Pomógł: 2 razy Wiek: 98 Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 30
Wysłany: 2008-10-06, 10:58
karta Ultra to odmiana SDHC. ( zapewne firmy Sandisk)
Karty SDHC mają napisaną cyferkę określająca max transfer z danej karty.
Obecnie dostępne są w wersji 2, 4,6. karty ULTRA mają cyfrę 6.
Mam taka kartę Sandiska 4GB Ultra i działa .
Więc jak masz wybór to bierz..
rafcyk
Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-10-06, 13:11
Lugri, dzięki za wskazówki. Zauważyłem pewną zależność:
zwykłe sdhc - 2
ultra sdhc - 4
extreme - 6
Teraz kolejne pytanie, czy napewno extreme (6) 4Gb będzie obsługiwane przez E51? W instrukcji i na stronie producenta jest tylko mowa o standardzie microSD
Sieć GSM: Plus Pomógł: 2 razy Wiek: 98 Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 30
Wysłany: 2008-10-06, 13:40
Ja mam taką z cyfrą 6 - i wg producenta to jest ULTRA... te dodatkowe opisy to tylko bajer marketingowy . SanDisk 4 GB z cyfrą 6 smiga az miło.
Na stronie Noki to i nawet nie ma mowy o SDHC ....
ajwenhoo
Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-10-09, 18:53
Wg mnie to 6 to jest bajer, jak ktos ma kase to czemu nie. Jest to bdb karta i to ze jest 6 klas na nie wiele sie to zda, "przyda" mu sie tylko do kopiowania danych na karte. Dlaczego? bo wszystkie aplikacje, mp3 itp nie zajmuja wiecej niz 10 MB. Wiec nie ma mowy o wykorzystaniu potencjalu takich kart. Ja sam uzywam karty, w prawdzie inneg typu ale transfer na niej osiagam rzedu 12-20mega i to jest karta typu memorystick (tak wiec transfer zblizony) na ktorej odpalam hombrew i gry na konsole PSP zamiast orginalnych nosnikow DVD-podobnych i nie mam zadnych przyciec itp, a wszystko zczytuje rzecz jasna z karty.
Generalnie nie ma co patrzeć na napisy "ultra", "extreme" "high-speed" i tak dalej.. i nie patrz na te wyssane z palca prędkości podawane na aukcjach w allegro ;)
w kartach pamięci istotna jest tylko klasa szybkości, i jak już wyżej wspomniano są trzy: class 2, class 4 i class 6. Oczywiście najszybsza jest szósta i myślę, że warto dorzucić parę złociszy i sobie taką sprawić. Bo wtedy to i telefon sprawniej działa, np. jak używasz dyktafonu, aparatu czy kamery, to zapisywanie na karcie 6. klasy trwa krócej niż na karcie klasy 2. No i przyjemniej się kopiuje dane.. mam gdzieś starą kartę class 2, szlag mnie trafia jak mam na nią przenieść chociażby 100 megabajtów..
Sieć GSM: Plus Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 974 Skąd: 2 K-ce ;]
Wysłany: 2008-10-10, 14:00
no tak - ale mowa tu o transferze między kartą a kompem. Wydaje mi sie że e51 nie jest w stanie wykorzystać takiej prędkości. Spróbuj sobie przekopiować coś kablem z kompa na telefon. Jak wyciągniesz powyżej 1MB/s to jesteś MISZCZ - nawet na class 6
_________________ 3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D Odpowiedzi na Wasze pytania
No tak, bo tutaj akurat kabel jest ograniczeniem. Ale w przypadku, gdy przenosisz dane bezpośrednio z komputera na kartę (przez czytnik), to już ma znaczenie. Ma też znaczenie gdy instalujesz aplikacje na karcie pamięci, albo tak jak powiedziałem wcześniej - np. przy robieniu zdjęć czy filmów i zapisywaniu ich na karcie. Zobacz ile trwa zapisanie na karcie class 2, a ile na class 6 ;)
FW: 244.34.36 Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 20 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-10-10, 19:22 Re: SDHC czy ULTRA?
rafcyk napisał/a:
Nie wiem tylko, czy wybrać SanDisk 4gb ULTRA czy lepiej SDHC? Mógłby ktoś wskazać różnice?
Zacznijmy od tego że mylisz trochę pojęcia. SDHC to nazwa technologii kart pamięci wielkiej pojemności i w praktyce stosuje się ją dla wszystkich kart SD o pojemności od 4GB w górę. teoretyczną granicą pojemności standardu SDHC są 2 terabajty Zaś opisy ultra, extreme, etc są nazwami stosowanymi przez producenta do określenia wartości możliwych maksymalnych do osiągnięcia prędkości odczytu/zapisu.
W mojej E51 pracuje 4GB kingston class 4 i uważam że do pracy komórka-pc via kabel jest to wystarczająca klasa prędkości. Jeśli tej karty będziesz używał tylko za pomocą telefonu, to wg mnie nie na sensu pchać się w większe koszty kart o podwyższonych prędkościach zapis/odczyt.
_________________ post napisany i wysłany za pomocą:
E51 BS (no brand +hack), 4GB, Ucweb 6.1
standard SDHC korzysta z systemu plików FAT32, a ten teoretycznie obsługuje pojemności terabajtowe. W praktyce nikomu z nas się nie udało zrobić partycji większej niż 120 GB, ale to z winy narzędzi Windowsowych, a nie samego systemu plików. :P jednakże ktoś mądry na górze ustalił, że karty w standardzie SDHC będą miały tylko do 32 GB (teoretyczna pojemność, z tego co mi wiadomo, ograniczona technologicznie to 2 TB). Więc jak 32 będzie za mało, to wtedy wprowadzą nowy system plików, nowy standard, nowe czytniki niekompatybilne ze starymi i znowu na nas zarobią. ;]
_________________ Nie bądź żyła, oddaj krew.
tomoa
Sieć GSM: Plus Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Paź 2008 Posty: 65 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-16, 13:55
Odnośnie tych class w standardzie SD też jest trochę inaczej niż mogło by się wydawać. Standard class 2 to zapis z minimalną prędkością 2 MB/s, class 4 to zapis z minimalną prędkością 4 MB/s, class 6 to zapis z minimalną prędkością 6 MB/s. Lecz to nie wszystko. Starsze karty osiągały takie transfery dla dużych plików i małych. Czyli klasa 2 była ogólnie wolna. Teraz karta np. Sandisk 16GB micro sdhc class 2 osiąga zapis dużych plików powyżej 10MB/s, a problem zaczyna sie z małymi plikami i jesli dodatkowo miejsce na karcie jest pofragmentowane. Wtedy transfer w najgorszych wypadkach spada do 2 MB/s.
cameloos
Wysłany: 2008-11-01, 22:34
Co sądzicie na temat tego producenta kart? Warto wydać 50 zł na taką kartę do Nokii E51?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.