Miałem już wczesniej telefony z Symbianem (UIQ - Sony Erickson i Motorolka) i bardzo je lubiłem.
Dopiero teraz jednak mogę porównać je do innego systemu - Windows Mobile - miałem po sobie 2 telefony z WM (w sumie 3 ale jednego szybko zepsułem - nie była to wina systemu...)
Mam 3-4 rzeczy które bym chętnie dodał do Symbiana.
1> Menu - w W(indows) M(obile) prawie w każdym programie Menu można obsługiwać z klawiatury - np. opcje - naciskasz przycisk (dla przykładu) 3, zamknij zakładkę 4, Bookmarks 6.
niesamowite jak mi tego brakuje, absolutnie niezbedny do telefonu bez
wyświetlacza dotykowego!!! znacie dodatek może do symbiana dodający tą funkcjonalność???
2> w WM był genialny sposób wybierania kontaktów - najlepszy na świecie. Wystarczyło wpisac jakikolwiek numer - wyszukiwał na bierząco w czasie wpisywania prawdopodobny albo numer albo nazwe użytkownika. Nie trzeba było kontaktów otwierać oddzielnie.
Moze jest jakaś aplikacja do symbiana zastępująca standardowy (głupi-jak w "nieinteligentny") system.
3> no i fajna sprawa z WM - można każdą aplikację uruchomić przypisując do niej numer z klawiatury. To znaczy, w menu np. bierzesz ikonkę Agile Messenger, dajesz prawym softkey i jakieś opcje - skrót czy coś - podkładasz pod numer 13(np.) A potem wystarczy tylko nacisnąć 1 i przytrzymać 3 żeby się Agile włączył - absolutnie bez wchodzenia do menu!!! fajny i bardzo bardzo wygodny trick był.
Najważniejszy dla mnie jest punkt 1 - niesamowicie zmienia sposób korzystania z telefonu!!! jak można o tym zapomnieć...
Lubię Symbiana i podoba mi się e51 - najlepszy telefon jaki miałem !
Proszę tylko o poprawki.
Sieć GSM: Era Pomógł: 5 razy Wiek: 22 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 269 Skąd: olsztyn
Wysłany: 2008-09-09, 13:11
dakiro napisał/a:
3> no i fajna sprawa z WM - można każdą aplikację uruchomić przypisując do niej numer z klawiatury. To znaczy, w menu np. bierzesz ikonkę Agile Messenger, dajesz prawym softkey i jakieś opcje - skrót czy coś - podkładasz pod numer 13(np.) A potem wystarczy tylko nacisnąć 1 i przytrzymać 3 żeby się Agile włączył - absolutnie bez wchodzenia do menu!!! fajny i bardzo bardzo wygodny trick był.
wczoraj grzebiac w necie natknalem sie na taki program pod symbiana, ale zabij nie pamietam nazwy. postaram sie go znalezc i podac ci link :)
_________________ BŁĄD CERTYFIKATU? = klik :)
push the button jeśli zasłużyłem
ade
Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-09-09, 23:43
mr napisał/a:
A jak z przyzwyczajeniem - tzn. niech ktoś się wypowie po przesiadce ze zwykłego telefonu np. 6230i na symbiana :)
Ja się przesiadłem parę dni temu i jakiegoś wstrząsu z powodu przerostu wielu nowych funkcji nie doznałem, po prostu kwestia poznania telefonu, spersonalizowania i potem jest fajnie ;)
W porównianiu do 6230i brakuje mi paru rzeczy np. Reminder'a w kalendarzu (jest niby odpowiednik - ToDo ale to nie do końca to samo), możliwości wybierania konkretnych dni, w których ma działać budzik (ale to też można obejść ustawiając osobne alarmy na każdy dzień), w sumie chodzi o pierdoły, ale ogólnie telefon jest fajny, zwłaszcza WLAN daje dużo radochy :) (a w ogóle mi na nim nie zależało na początku)
Sieć GSM: Orange
FW: *#0000# Pomogła: 7 razy Wiek: 27 Dołączyła: 26 Lut 2008 Posty: 518 Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-09-10, 15:17
ade napisał/a:
możliwości wybierania konkretnych dni, w których ma działać budzik (ale to też można obejść ustawiając osobne alarmy na każdy dzień)
Ale możesz sobie ustawić np. żeby telefon dzwonił Ci w dni robocze, co tydzień itp. Chyba że chcesz ustawiać mieszanie - np. w poniedziałek dzwoni o 9, we wtorek o 7 itp.
ade
Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-09-10, 16:40
lia napisał/a:
Ale możesz sobie ustawić np. żeby telefon dzwonił Ci w dni robocze, co tydzień itp. Chyba że chcesz ustawiać mieszanie - np. w poniedziałek dzwoni o 9, we wtorek o 7 itp.
Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-09-15, 15:44
Witam, to bodajze moj 4 telefon na symbianie, polecam system bo jak dla mnie jest bardzo dobry. Co do przywyczajenia to kwestia czasu... ale da sie ujarzmic i polubic symbiana, zapewniam kazdego kto jeszcze nie mial z nim do czynienia, daje bardzo spore mozliwosci i potrzeba poprostu checi by go poznac i wykorzystac. :)
Sieć GSM: Plus
FW: 244.34.36 Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 20 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-09-25, 10:35
Symbian same plusy? Nie. Czasem trzeba poszukać - o np. wśród wypowiedzi użytkowników takiego forum jak te - odpowiedzi i rozwiązań symbianowych minusów - albo raczej własnych przyzwyczajeń wziętych z wcześniej używanych telefonów 8) I tu już są plusy ze względu, że owe minusy można często załatać dodatkowym softem zamiast kombinować z łatkami na poziomie normalnie niedostępnym dla zwykłego usera.
E51 to moja pierwsza Nokia, pierwszy Symbian i choć mam za sobą całkiem niezłą historię patchowania Siemensow, to przygodę z E51 zacząłem od przeczytania instrukcji potem szukania softu do wyłączania telefonu o żądanej godzinie i tu nastąpiło kombinowanie z certyfikatami aż pojawił się HelloCarbide, itd itp.. I żyli długo i szczęśliwie .
dakiro napisał/a:
3> no i fajna sprawa z WM - można każdą aplikację uruchomić przypisując do niej numer z klawiatury.
Potrzebujesz darmowego softu o nazwie Nstarter. Nie jest to może w nim rozwiązane tak jak chciałbyś ale lepszy rydz niż nic
_________________ post napisany i wysłany za pomocą:
E51 BS (no brand +hack), 4GB, Ucweb 6.1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.