Forum użytkowników telefonu nokia E51.Na naszym forum pomożemy Ci rozwiązać problem z telefonem nokia. Przed zakupem telefonu nokia E51 wejdz i zapoznaj sie z opiniami uzytkowników.
Znajdziesz tu także tapety, wygaszacze, Gry i inne.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Symbian - same plusy?
Autor Wiadomość
dakiro 
Dakkk

Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-09-09, 09:40   

Niestety Symbian to nie same plusy.

Miałem już wczesniej telefony z Symbianem (UIQ - Sony Erickson i Motorolka) i bardzo je lubiłem.
Dopiero teraz jednak mogę porównać je do innego systemu - Windows Mobile - miałem po sobie 2 telefony z WM (w sumie 3 ale jednego szybko zepsułem - nie była to wina systemu...)
Mam 3-4 rzeczy które bym chętnie dodał do Symbiana.
1> Menu - w W(indows) M(obile) prawie w każdym programie Menu można obsługiwać z klawiatury - np. opcje - naciskasz przycisk (dla przykładu) 3, zamknij zakładkę 4, Bookmarks 6.
niesamowite jak mi tego brakuje, absolutnie niezbedny do telefonu bez
wyświetlacza dotykowego!!! :-| znacie dodatek może do symbiana dodający tą funkcjonalność???

2> w WM był genialny sposób wybierania kontaktów - najlepszy na świecie. Wystarczyło wpisac jakikolwiek numer - wyszukiwał na bierząco w czasie wpisywania prawdopodobny albo numer albo nazwe użytkownika. Nie trzeba było kontaktów otwierać oddzielnie.
Moze jest jakaś aplikacja do symbiana zastępująca standardowy (głupi-jak w "nieinteligentny") system.

3> no i fajna sprawa z WM - można każdą aplikację uruchomić przypisując do niej numer z klawiatury. To znaczy, w menu np. bierzesz ikonkę Agile Messenger, dajesz prawym softkey i jakieś opcje - skrót czy coś - podkładasz pod numer 13(np.) A potem wystarczy tylko nacisnąć 1 i przytrzymać 3 żeby się Agile włączył - absolutnie bez wchodzenia do menu!!! fajny i bardzo bardzo wygodny trick był.

Najważniejszy dla mnie jest punkt 1 - niesamowicie zmienia sposób korzystania z telefonu!!! jak można o tym zapomnieć...

Lubię Symbiana i podoba mi się e51 - najlepszy telefon jaki miałem !
Proszę tylko o poprawki.

biegan 
dobra mama

Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-09-09, 13:11   

dakiro napisał/a:

3> no i fajna sprawa z WM - można każdą aplikację uruchomić przypisując do niej numer z klawiatury. To znaczy, w menu np. bierzesz ikonkę Agile Messenger, dajesz prawym softkey i jakieś opcje - skrót czy coś - podkładasz pod numer 13(np.) A potem wystarczy tylko nacisnąć 1 i przytrzymać 3 żeby się Agile włączył - absolutnie bez wchodzenia do menu!!! fajny i bardzo bardzo wygodny trick był.

wczoraj grzebiac w necie natknalem sie na taki program pod symbiana, ale zabij nie pamietam nazwy. postaram sie go znalezc i podac ci link :)

push the button jeśli zasłużyłem :mrgreen:

ade 

Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-09-09, 23:43   

mr napisał/a:
A jak z przyzwyczajeniem - tzn. niech ktoś się wypowie po przesiadce ze zwykłego telefonu np. 6230i na symbiana :)

Ja się przesiadłem parę dni temu i jakiegoś wstrząsu z powodu przerostu wielu nowych funkcji nie doznałem, po prostu kwestia poznania telefonu, spersonalizowania i potem jest fajnie ;)
W porównianiu do 6230i brakuje mi paru rzeczy np. Reminder'a w kalendarzu (jest niby odpowiednik - ToDo ale to nie do końca to samo), możliwości wybierania konkretnych dni, w których ma działać budzik (ale to też można obejść ustawiając osobne alarmy na każdy dzień), w sumie chodzi o pierdoły, ale ogólnie telefon jest fajny, zwłaszcza WLAN daje dużo radochy :) (a w ogóle mi na nim nie zależało na początku)

Pozdrawiam

&lia 
nokia fan!

FW: *#0000#
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2008-09-10, 15:17   

ade napisał/a:
możliwości wybierania konkretnych dni, w których ma działać budzik (ale to też można obejść ustawiając osobne alarmy na każdy dzień)

Ale możesz sobie ustawić np. żeby telefon dzwonił Ci w dni robocze, co tydzień itp. Chyba że chcesz ustawiać mieszanie - np. w poniedziałek dzwoni o 9, we wtorek o 7 itp.

ade 

Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-09-10, 16:40   

lia napisał/a:

Ale możesz sobie ustawić np. żeby telefon dzwonił Ci w dni robocze, co tydzień itp. Chyba że chcesz ustawiać mieszanie - np. w poniedziałek dzwoni o 9, we wtorek o 7 itp.

Tak, o to mi chodziło

Vaust 
Symbianowiec

Wysłany: 2008-09-15, 15:44   

Witam, to bodajze moj 4 telefon na symbianie, polecam system bo jak dla mnie jest bardzo dobry. Co do przywyczajenia to kwestia czasu... ale da sie ujarzmic i polubic symbiana, zapewniam kazdego kto jeszcze nie mial z nim do czynienia, daje bardzo spore mozliwosci i potrzeba poprostu checi by go poznac i wykorzystac. :)

eglebegle 

Sieć GSM: Plus
FW: 244.34.36
  Wysłany: 2008-09-25, 10:35   

Symbian same plusy? Nie. Czasem trzeba poszukać - o np. wśród wypowiedzi użytkowników takiego forum jak te :-) - odpowiedzi i rozwiązań symbianowych minusów - albo raczej własnych przyzwyczajeń wziętych z wcześniej używanych telefonów 8) I tu już są plusy ze względu, że owe minusy można często załatać dodatkowym softem zamiast kombinować z łatkami na poziomie normalnie niedostępnym dla zwykłego usera.
E51 to moja pierwsza Nokia, pierwszy Symbian :-o i choć mam za sobą całkiem niezłą historię patchowania Siemensow, to przygodę z E51 zacząłem od przeczytania instrukcji :-D potem szukania softu do wyłączania telefonu o żądanej godzinie i tu nastąpiło kombinowanie z certyfikatami :-D aż pojawił się HelloCarbide, itd itp.. I żyli długo i szczęśliwie :-) .
dakiro napisał/a:

3> no i fajna sprawa z WM - można każdą aplikację uruchomić przypisując do niej numer z klawiatury.

Potrzebujesz darmowego softu o nazwie Nstarter. Nie jest to może w nim rozwiązane tak jak chciałbyś ale lepszy rydz niż nic ;-)

Odpowiedz do tematu