Forum użytkowników telefonu nokia E51.Na naszym forum pomożemy Ci rozwiązać problem z telefonem nokia. Przed zakupem telefonu nokia E51 wejdz i zapoznaj sie z opiniami uzytkowników.
Znajdziesz tu także tapety, wygaszacze, Gry i inne.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Symbian - same plusy?
Autor Wiadomość
mr 

Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-08-06, 21:07   Symbian - same plusy?

Witam,

tak jak w temacie czy aby SYMBIAN posiada same plusy?

I dodatkowo jak obsługa MENU w porównaniu np. do 6300, z tego co wiem w 6300 jest wszystko intuicyjne i na swoim miejscu, a w symbianie, no własnie i tutaj zaczynają się schody które mogą moim zdaniem odstaraszyć kupujących E51, a co wy o tym myślicie?

gerwazy72 
stiudent

Sieć GSM: Plus
FW: 220.34.37
Wysłany: 2008-08-06, 21:19   

Co do obsługi menu telefonu. Jeśli wcześniej nie miałeś telefonu z symbianem to będziesz musiał się przyzwyczaić. Ogółem menu na początku jest "pokręcone", ale jest możliwość w menu przemieszczania "ikon" na inne miejsce, jak i przenoszenie ikon np. "wiadomości" do pod menu np. "osobiste". Jest możliwość tworzenia własnych pod menu/folderów i przenoszenia tam "ikon", oraz zmiana nazwy np. folderu "osobiste" na np. "gry" itp.

Wadą jest np. słabo trzymająca bateria przy ostrym katowaniu telefonu (np. słuchaniu muzyki, przeglądanie internetu, oraz w miedzy czasie korzystanie z wifi itp...). Ale jeśli się normalnie użytkuje telefon (parę sms'ów, parenaście minut rozmowy itp.) to bateria powinna trzymać gdzieś koło 4dni. Rekordzistom trzyma więcej.

Odpowiedz sobie na pytanie czy potrzebny jest Tobie telefon do sms i dzwonienia, czy dla "bajerów". Jeśli to pierwsze, to poszukaj innego telefonu.

Pozdrawiam.

&lia 
nokia fan!

Sieć GSM: Orange
FW: *#0000#
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2008-08-07, 10:29   

Zgadzam się z przedmówcą. Ja, podobnie jak duża część użytkowników na tym forum też miałam przesiadkę z Nokii 6300 (do której nadal mam słabość). I przyznam, że na początku e51 mnie trochę przeraziła. Przez pierwszy tydzień klęłam nad nią i już patrzyłam na Allegro, po ile ją zhandlować. Totalnie nie mogłam się odnaleźć. Jeden mój znajomy miał wcześniej Nokię e50 i jak mi o niej opowiadał, mówiąc: "2 godziny kur*a budzika szukałem", to myślałam, że to niemożliwe. Aż do momentu, jak zaczęłam poznawać e51. Przyznam, że na początku byłam z lekka zrezygnowana, ale dzięki temu że mam charakter taki - jeśli chodzi o wszelkie sprzęty telefoniczno-komputerowe - że "no jak się nie da, jak się da", to ją rozgryzłam. Nadal wiele funkcji i możliwości tego telefonu mnie zaskakuje pozytywnie ("to ona też to ma? super!"), ale powiem Wam, że narazie nie widzę jej zastępczyni (no, chyba któraś z serii N8xx), bo cholera większość nie ma wifi. A przyznam, że jest to dla mnie bardzo ważna i przydatna rzecz.

Także dołączam się do przedmówcy - jeśli chcesz mieć telefon po prostu do dzwonienia i pisania sms'ów, to kup sobie dobry model 3310 i daj sobie spokój z symbianem, bo skoro nie chcesz go poznać i tylko się wkurzasz na stopień jego zaawansowania (a bo certyfikat stracił ważność, a bo tapeta nie jest na cały ekran), to może nie jest on jednak dla Ciebie.

mr 

Wysłany: 2008-08-08, 05:51   

Chodzi o to że telefon podoba mi się sam w sobie, użytkuję 6500 classic i mam jakiś wstręt, wszystko ładnie, ale wykonanie tego telefonu mnie... drażni, same denne plastiki, jak telefon spadnie to jednym słowem padnie :) A i wygoda klawiatury jest na poziomie dość niskim, przez te sreberka na przyciskach, dlatego myślę nad zmianą, jedynie właśnie symbian mnie odstrasza, ale widzę że chyba idzie się przyzwyczaić i się jeszcze z tego cieszyć? :)

buchi 

Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-08-08, 10:00   

tak, symbian to same plusy.

Michaś 

FW: 100.34.20
Wysłany: 2008-08-09, 08:57   

Symbian w Nokii E51 posiada same plusy ale inne to nie wiem

Dyklu 

Wysłany: 2008-08-09, 11:15   

Na E51 - prawda - same plusy
Ale na innych telefonach z mniejszą pamięcią RAM i wolniejszym prockiem podobno bardzo muli

3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D
Odpowiedzi na Wasze pytania

buchi 

Sieć GSM: Play
Wysłany: 2008-08-09, 13:58   

no tak, na starszych symbianach muli bo telefony mialy za slaby procesor. teraz to sie raczej nie zdarza. ale mimo to, system symbian posiada same plusy :lol:

hihaczZ 

Wysłany: 2008-08-09, 13:59   

Cytat:
Totalnie nie mogłam się odnaleźć. Jeden mój znajomy miał wcześniej Nokię e50 i jak mi o niej opowiadał, mówiąc: "2 godziny kur*a budzika szukałem

Faktycznie spojrzenie w instrukcje zajmuje zdecydowanie więcej niż 2 godziny. Przecież to trzeba otworzyć i znaleźć w spisie treści słowo zegar..

Co do symbiana to na prawdę same plusy, nadrabia wszystkie niedogodności.

&lia 
nokia fan!

FW: *#0000#
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2008-08-09, 20:48   

hihaczZ napisał/a:

Faktycznie spojrzenie w instrukcje zajmuje zdecydowanie więcej niż 2 godziny. Przecież to trzeba otworzyć i znaleźć w spisie treści słowo zegar..

Wiesz, niektórzy nie potrzebują instrukcji, bo myślą że są we wszystkim obtrzaskani od urodzenia :) (tak jak i tu na forum można wywnioskować po niektórych wypowiedziach). Ja osobiście lubię czytać wszelakie instrukcje, dlatego od razu sobie ściągnęłam takową ze strony nokiowej.

gerwazy72 
stiudent

FW: 220.34.37
Wysłany: 2008-08-11, 20:45   

Hm, to też zależy od przyzwyczajenia. Jeśli ktoś nie miał nigdy telefonu z oesem to dla niego taki telefon (np. N70, E51 itp.) to jakieś dziadostwo, albo w lepszych lotach, czarna magia ;) Lecz jeśli ktoś już miał wcześniej telefon z Symbianem to tylko kwestia paru minut do przyzwyczajenia się, gdzie, co leży w menu telefonu, oraz chwila czasu na ustawienie sobie menu. Oczywiście instrukcja obsługi się przydaje. Niestety, w E51 nie jest do końca "konkretna" ;]

PS. Zrobiłem mini test wytrzymałości baterii. Podczas odsłuchiwania muzyki (opcja: zapętlenia całej listy, oraz kolejność losowa), przy głośności prawie maksymalnej (jedno oczko niżej od maksymalnej) telefon wytrzymal 11h i 43minuty (do tego pare sms'ów i parenaście minut rozmowy). Powtarzane codziennie od byłego czwartku (taka praca) :)

PS. W weekend zrobie test, oraz tutorial przeróbki zestawu słuchawkowego (HS-45 AD-54) z jacka 3,5 na mini jacka 2,5 ;]

Dyklu 

Wysłany: 2008-08-11, 21:07   

gerwazy72 napisał/a:
Hm, to też zależy od przyzwyczajenia. Jeśli ktoś nie miał nigdy telefonu z oesem to dla niego taki telefon (np. N70, E51 itp.) to jakieś dziadostwo, albo w lepszych lotach, czarna magia ;)

Z własnego doświadczenia pozwole się z Tobą nie zgodzić! ;]
gerwazy72 napisał/a:
PS. Zrobiłem mini test wytrzymałości baterii. Podczas odsłuchiwania muzyki (opcja: zapętlenia całej listy, oraz kolejność losowa), przy głośności prawie maksymalnej (jedno oczko niżej od maksymalnej) telefon wytrzymal 11h i 43minuty

Jak by Ci się chciało to bardzo ciekawy jestem ile by wytrrzymała na głośności prawie minimalnej - 1 kreska. Jestem tego bardzo ciekway, ponieważ Nokia Energy profiler
http://www.nokia-e51.net/nokia-energy-profiler-vt713.htm
pokazuje takie samo zużycie prądu przy maxymalnej jak i minimalnej głośności

3410>>3310>>3410>>T230>>A60>>EF81>>E51 + EP-630 + 8GB ULTRA :D
Odpowiedzi na Wasze pytania

mr 

Wysłany: 2008-08-17, 16:16   

A jak z przyzwyczajeniem - tzn. niech ktoś się wypowie po przesiadce ze zwykłego telefonu np. 6230i na symbiana :)

Pio7rek 

Wysłany: 2008-08-22, 20:23   

Nokia E51 to mój pierwszy telefon z Symbianem. Zdecydowałem się na niego gdyż ma dobry procesor i Symbian się nie muli, w porównaniu z niektórymi Nokiami serii N czy E.
Co prawda jest trochę pokręcony, ale gdy się przysiądziemy do telefonu to po kilkudziesięciu minutach powinniśmy mieć wszystko w paluszku. ;-)

LaWrona 

Wysłany: 2008-08-30, 09:44   

Nie rozumiem dlaczego macie zastrzeżenia do takich rzeczy jak pozycja czegoś w menu lub nielogiczne rozmieszczenie czegoś w telefonie... Przecież WSZYSTKO można w tym telefonie spersonalizować.
Dla mnie ten model jest rewelacyjny, po ustawieniu skrótów tak jak mi wygodnie nie zaglądam do menu wcale. A jak się komuś nie podoba działanie aplikacji jakie Nokia standardowo proponuje to naprawdę wszystkie funkcje można zastąpić innym oprogramowaniem, którego na sieci nie brakuje. A narzekanie na wygasające certyfikaty itp, to brak wiedzy na ten temat, to da się obejść. Mój tel już nie reaguje na certyfikaty :)
Wszytko da się zhackować i nie jest to trudne wierzcie mi.
Zachęcam do modyfikacji aplikacji i funkcji telefonu, użytkowanie go nabiera zupełnie innego wymiaru. Najlepszą stroną Nokii E51 jest możliwość jej personalizacji.
Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu