Forum użytkowników telefonu nokia E51.Na naszym forum pomożemy Ci rozwiązać problem z telefonem nokia. Przed zakupem telefonu nokia E51 wejdz i zapoznaj sie z opiniami uzytkowników.
Znajdziesz tu także tapety, wygaszacze, Gry i inne.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyświetlacz
Autor Wiadomość
czakol 
gumiś

Sieć GSM: Era
FW: 200.34.36
Wysłany: 2008-07-08, 00:09   

Jako student Fizyki z Informatyką stosowaną :-)
Mając na egzaminie budowę od podstaw processora, rejestrów tego jak to wszystko działa, to co Lord Dagoth, pisał o wyświetlaczu, czego nie był pewien, mogę potwierdzić iż ma absolutną rację. Pobór może być nie znacznie większy, a może jednak bo głównym poborem prądu zajmuję się wyświetlacz i processor (czyli wszystko co robicie), gdyby processor miał mniej do roboty bateria starczyła by na znacznie dłużej. W tym przypadku to może być nie wiem strzelam 1-5(a może więcej...) godzin więcej żywotności a czasem nawet 30minut to bardzoooo dużo jak potrzebne żeby zadzwonić do kogoś przed przyjazdem do domu gdzie można naładować baterię. Wyświetlacz "lepszy" też zużywa więcej prądu, ale w cale nie musi, zależy od poziomu zaawansowania technologi. Aha i jeszcze jedno, dlaczego Lord Dagoth ma rację i dlaczego może tego prądu znacznie więcej pobierać, gdyż mówiąc o procesorze uogólniamy ten szeroki temat. Rozszerzę go tylko troszkę chodź by o to że przy każdej operacji processora, pracuje nie tylko on a także pamięć ram, płyta główna, itd... itp...

przykład:
w tym momencię piszę posta, za każdym wpisanym pojedyńczym znakiem idzie on do ramu, idzie przez płytę główna do processora, potem do karty graficznej, potem na ekran (tak w skrócie). Nie mówiąc że w tym momencie, na gg pojawia mi się info, że gify emotikonów się ruszają itd... itp... Processor setki tysięcy operacji robi na sekunde, a czasem miliony, również przy tym korzystając z ramu płyty głównej, karty graficznej itd... a każdy z tych podzespołów nie jest napędzany powietrzem a prądem. I to jest na prawdę w wielkim skrócie. Mam nadzieję że dam wam to obraz na to ile nie potrzebnego prądu jest zużywane przez każdy telefon. Bardzo szeroki temat, tylko tak troszkę na bąknąłem :-)

Aha i najważniejsze, cóż tak musi być fajny wyświetlacz musi pobrać więcej prądu, chce się mieć wifi to musi ono zużyć dużo prądu bo co chwilę wysyła fale z informacjami i takie też stara się przyjąć.... coś za coś, szkoda tylko że nie można bardziej konfigurować tego wszystkiego, niech jednemu zużywa baterię szybciej innemu wolniej :-)

Pozdrawiam

darkfurby 

Sieć GSM: Orange
Wysłany: 2008-07-08, 09:32   

AHa...to teraz już wiadomo, co wpływa na pobór prądu, ale wracając do wyświetlaczy to testowałem obydwa telefony N73 i E51 na raz i jeden ma 256k kolorów a drugi 16mln i gdy porównałem obydwa telefony to nie widziałem, aż tak znaczącej różnicy pomiędzy wyświetlaczami, jedynie co mogłem zauważyć to wielkość, ale nic poza tym. I z tego co wyczytałem to ludzkie oko rozróżnia do 10mln kolorów, więc teoretycznie E51 powinien o wiele ładniej wyświetlać obraz. Wynika z tego, że jakość obrazu nie zależy głównie od palety kolorów ale od technologi zastosowanej w wyświetlaczu, dlatego SE, które produkuje telefony z 256k kolorami, są porównywalne do tych z 16mln kolorami.

Co o tym sądzicie? :P

IAO 

Sieć GSM: Plus
Wysłany: 2008-07-08, 10:49   

darkfurby napisał/a:
Wynika z tego, że jakość obrazu nie zależy głównie od palety kolorów ale od technologi zastosowanej w wyświetlaczu

Myślę, że jednak paleta ma pierwszorzędne znaczenie. Różnica będzie bardziej widoczna przy wyświetlaniu obrazków bogatych w przejścia tonalne, gradienty etc. Ile kolorów rozróżnia ludzkie oko nie jest aż tak istotne. Ważne jest, ile potrzeba kolorów, żeby dany obrazek wyświetlić w przekonujący sposób. Poza tym pamiętajmy, że mówimy o ekranikach wielkości znaczków pocztowych, na których z definicji ciężko czegokolwiek się dopatrzeć. Gdyby je powiększyć kilkukrotnie to stwierdziłbyś, że 256tys. w ogóle nie nadaje się np. do przeglądania zdjęć. To mózg, nie oko, ocenia, czy coś jest wystarczająco zgodne z rzeczywistością. Prawda jest taka, że 256tys. kolorów to często za mało, by go oszukać.

zuraw2006 

Sieć GSM: Heyah
Wysłany: 2008-07-11, 20:13   

Powiem krótko i bardzo prosto :) Jestem posiadaczem K750i[1,6 roku] i mam zamiar przesiąść się na E51. SE jak już każdy wie ma 256k[ponad] i rozdzielczość 176x220. Wystarczy zwiększyć rozdzielczość do 240x320 i jakoś obrazu jest o wieeele lepsza, a co za tym idzie przy 16M[ponad...] kolorów obraz jest o wiele przyjemniejszy dla ludzkiego oka :) To tak podsumowując naukowe wywody :P

Brazylijczyk 

Wysłany: 2008-07-12, 17:08   

widze że tu sami szpece od wyświetlaczy siedzą i fizycy kwantowi. Ok, ja Wam coś powiem. Te 16-milionów kolorów jeszcze o niczym nie świadczy. Chodzi też o przetwornik bitowy który potrafi te kolory właściwie wyświetlić i wygenerować. Najlepszym dowodem będzie porównanie wyświetlacza E51 z tym w SE K800i. Ten drugi ma "zaledwie" 256 tyśiecy kolorów a jest nieporównywalnie wręcz lepszy. Dużo bardziej soczysty, ostrzejszy a na dodatek pokryty jakąś antyrefleksyjną taflą, że gdy robi sie zdjęcie w pełnym słoncu i tak wszystko dobrze na nim widać. Sam kiedyś podniecałem sie tymi 16-milionami kolorów ale to tak naprawde lipa i chwyt marketingowy producenta. Jest wiele modeli z wyświetlaczami 260 tysięcy kolorów które radzą sobie znacznie lepiej. :-/

matete 

Sieć GSM: Heyah
FW: stare
Wysłany: 2008-10-09, 19:41   

też miałem porównanie miedzy 256tys. i 16mln
te 256tys było w samsungu Z400 i było bardzo podobne do 16mln w 6300, rożna ostrość ale kolory identyczne, i nie gadajcie o rozpoznawaniu jakichś 10mln kolorów bo to jest o wiele wiele mniej, ktoś tam na początku tematu o tym dobrze pisał a konkretnie to mózg ludzki rozpoznaje w widmie światła białego około 180 kolorów, w otoczeniu zaś około 5 mln (sic!!!), co jest związane z 3 cechami kolorów, czyli jakość, nasycenie/intensywność, jasność/ilość odbitego światła. W wypadku pierwszym mamy do czynienia tylko z jakością barw, ponieważ intensywność i jasność są takie same. mimo rozpoznawania tych 5mln kolorów to ciężko zauważyć jakąkolwiek różnice miedzy wyświetlaczami 256tys a 16mln.
Nie wiem jak to napisać ale kiedyś gdzieś wyczytałem że te 16 mln kolorów w telefonach nie jest spowodowane wyświetlaczem gdyż produkcja jest za droga, tylko programowo przez telefon i jest to jakoś tam robione że się tak wydaje że jest 16mln a faktycznie to wcale tyle nie ma. Nie wiem jak to z tym jest, może wy cośo tym też słyszeliście co?

felov 

Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-10-23, 23:39   

Okey, to i ja się wtrącę do rozmowy.

Jak ktoś tutaj trafnie zauważył kolor to światło, a każdy odcień ma ściśle przypisaną dla siebie częstotliwość. Jednak sam wyświetlacz nie pokaże nam zbyt wiele kolorów bo bez podświetlenia od wewnątrz praktycznie wracamy do czasów commodore. Dlatego kluczowe znaczenie ma tutaj siła podświetlenia wyświetlacza w naszej E51. Również rodzaj diodek elektroluminestecyjnych i ich temperatura barwowa ma bardzo duże znaczenie w jakości kolorów odbieranych przez Twoje oko. Dlatego jeśli chcemy rzetelnie porównać jeden telefon z drugim musimy zwrócić na to uwagę. Szczególnie ze E51 nie jest obojętne czy na ekran pada więcej czy mniej światła (czujka). Diody są różne jak i różne są ich ceny dlatego technicy muszą iśc na kompromis pomiędzy jakością podświetlenia a jego ceną ale to już mniej istotne.

Ciekawostką jest też fakt że 3/4 prądu pożeranego przez nasz telefonik to właśnie podświetlenie ekranu (przy ustawieniu czujki w poz. środkowej).

Wracając do konkretów to mój telefon mając włączony jedynie program energy profiler pobiera 0,2W a samo poruszanie się po menu zwiększa pobór prądu dwukrotnie (pomijam oczywiście prąd pobrany na podświetlenie). Dlatego nie sądzę żeby ilość kolorów miała aż tak drastyczny wpływ na czas pracy telefonu.

Na koniec pozwolę dorzucić swoje trzy subiektywne grosze i powiem ze tak czarnego koloru na matrycy TFT w telefonie jak w E51 to jeszcze nie widziałem. Barwy są soczyste i zywe, kontrasty naprawdę niesamowite jak na taką małą zabaweczkę.
Absolutnie SE z 256K kolorów nie ma startu do noki.

BTW: jeżeli ktoś dotrwał do końca postu to gratuluję cierpliwości :-D

Wodnik Szuwarek 
Ekspert

FW: 220.34.37
Wysłany: 2008-10-24, 20:58   

felov napisał/a:
BTW: jeżeli ktoś dotrwał do końca postu to gratuluję cierpliwości :-D

Spoko, powtorka z fizyki nikomu nie zaszkodzi ;-)

Odpowiedz do tematu