A mi się wydaje, że ludzie potrafią rozróżnić te kolory. :)
Ta paleta barw składa się z 3 podstawowych kolorów
Czerwony (R)
Zielony (G)
Niebieski (B)
No i każdy z tych kolorów ma w sumie po 256 odcieni. :)
256*256*256=16 777 216 czyli tyle ile ma e51. ;)
Jeśli wydaje wam się to niemożliwe, że jest tyle barw, to odpalcie Painta, Gimpa, Photoshopa i pobawcie się paletą barw. ;) To że nie potrafimy tylu kolorów nazwać (w stylu duchowa zieleń, czy oczoje*ny dyniowy) to wina naszego braku wyobraźni. ;)
I to te odcienie właśnie (trochę jaśniejszy, trochę ciemniejszy) wpływa na ładniejszy odbiór obrazu. :)
klemens
Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-06-10, 11:06
Przepraszam że się wtrącam w wątek... kupiłem niedawno samsunga d900i, i doszedłem do wniosku że to był poważny błąd... jednak chciałbym się zapytać, czy d900i ma taką sama wielkość wyświetlacza jak e51? (wiem że pod względem liczby kolorów sie różnią)
Zamierzam kupić e51, ale teraz chcę się dowiedzieć o wszystkich wadach (jeśli są) w telefonie zanim coś kupie...
Sieć GSM: Era Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 224 Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-06-10, 11:27
klemens napisał/a:
chciałbym się zapytać, czy d900i ma taką sama wielkość wyświetlacza jak e51? (wiem że pod względem liczby kolorów sie różnią)
Podaję za oficjalną stroną samsunga:
Cytat:
Wyświetlacz
Roździelczość (w pikselach) 240 x 320
Liczba kolorów 262 144
Typ matrycy TFT
Wielkość w calach 2,1"
Liczba wyświetlanych linii maksymalnie 13
Regulacja kontrastu Tak, 5-cio stopniowa
A co do E51:
Cytat:
Wyświetlacz 2” (240 x 320 pikseli), z matrycą aktywną, o 16 milionach kolorów
Czyli z tego co napisał Niekumaty E51 ma minimalnie mniejszy wyświetlać, ale tą samą rozdzielczość co pewnie zauważysz bardziej wyrazistym obrazem niż w samsungu.
klemens
Sieć GSM: Era
Wysłany: 2008-06-11, 16:29
dzolero napisał/a:
Czyli z tego co napisał Niekumaty E51 ma minimalnie mniejszy wyświetlać, ale tą samą rozdzielczość co pewnie zauważysz bardziej wyrazistym obrazem niż w samsungu.
Na dodatek samsung ma dużo mniej kolorów... a poza tym 0.1 cala to tyle co nic...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.