Kupowanie głośniczków w nieskończoność to bezsens.Cichy glosnik to problem ktory tyczy sie wszystkich Nokii E51.Wgrywanie nowszego softu czy tez wymiana glosnika nic nie daje.Ale sprawa jest prosta, gdyz glosnik jest dobrej mocy.Nalezy zrobic 2 rzeczy.Wyczyscic czarna siateczke z brudu znajdujaca sie w obudowie oraz powiekszyc otwor na glosnik w gornej czesci panelu.Ten otwor jest wielkosci glowki od szpilki oraz nie po tej stronie co trzeba.Najlepiej delikatnie wyjac cala szybke z przedniego panelu z obudowy i delikatnie powiekszyc otwor na glosnik.Efekt koncowy jest bardzo dobry.Po tym zabiegu sluchawke mam sciszona do polowy i slyszalnosc bezproblemowa nawet na ruchliwej ulicy.
Pozdrawiam.
tofik256 Twoja rada z przeczyszczeniem conieco pomogla ale to i tak jeszcze nie to co bylo niedawno (znaczy przed usterka) mysle ze narazie dam sobie spokoj bo jest troche lepiej z gory dzieki za podpowiedzi i pozdrowki 4 all :)
_________________ Dziewczyno przypominasz ogórka kiszonego i podobnie smakujesz ...
tak jak napisał tofik256 ciche audio to jedna z najpopularniejszych usterek w e51 jeśli wymienisz a-cover lub porządnie go przedmuchasz sprężonym powietrzem będzie idealnie
peterp194
FW: 300.34.56 Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 24 Skąd: Krosno
Wysłany: 2009-07-18, 12:31
Miałem dokładnie ten sam problem - słabo słychać rozmówcę, oddałem na gwarancję i już śmiga. Niestety zdarzyło się tak już 2 razy. Według mnie to kwestia oprogramowania. Aktualizacja którą my robimy nic nie pomoże.
Hej Stary dzięki! W sumie wymieniłem głośniczek, ale różnicy wielkiej nie było. Idąc za radą powiększyłem otwór w panelu. Teraz nieźle po uszach daje! Wreszcie jestem zadowolony. Good.
To z powiększeniem dziury jest najlepszym sposobem. Odkryłem to po kupnie nieoryginalnej szybki do telefonu gdzie dziurka okazała się o wiele większa i teraz nie mam kłopotu z głośnoscią.
peterp194
FW: 300.34.56 Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 24 Skąd: Krosno
Wysłany: 2009-09-29, 21:16
Oooo panowie, sorry za odkopanie tematu ale naprawdę - wielki plus w waszą stronę. Zaryzykowałem dzisiaj i powiększyłem otwór na 1,5 mm, przedmuchałem głośnik i słychać jak nigdy
_________________ Nokia 5110 >>> Nokia 3310 >>> Nokia 3650 >>> Nokia 6230i/Alcatel OT 525 >>> Nokia E51/Nokia 3330/Alcatel OT 525
a juz myslalem, ze tylko ja mam ten problem z cicha sluchawka w e51:) hehe dodam, ze jak byl nowiutki to sluchac bylo idealnie, a teraz widac, ze sie zabrudzil i juz na ustawionej na maksa glosnosci porozmawiac w tramwaju sie nie da;p w zwiazku z tym mam pyt, moja e51 ma jeszcze ponad rok gwarancji, czy moge oddac ja do serwisu autoryzowanego nokii? czy przeczyszcza troche ta siatke? czy bedzie to bezplatne? i co najwazniejsze czy nie anuluja mi z jakis dziwnych przyczyn gwarancje? wiadomo jak to z nimi bywa.. ogolnie wole ich omijac szerokim lukiem, ale planuje niebawem sprzedac swoja e51 a nie chce sprzedawac z jakimis wadami itp:) z gory dzieki za odp pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane przez użytkowników.
Posty są pisane przez osoby odwiedzające forum, i to one odpowiadają za treści które przekazują innym w swojej wypowiedzi.